Logo debotlek.nl


Bij zorgboerderij de Buytenhof wordt zaterdag een lentefestival gehouden.
Bij zorgboerderij de Buytenhof wordt zaterdag een lentefestival gehouden.

Lentefestival op De Buytenhof

Zorgboerderij De Buytenhof houdt zaterdag 27 mei van 10.00 tot 16.00 uur een Lentefestival met als thema 'Thee pluk je in de natuur'. Tijdens het lentefestival kunnen bezoekers samen met kookboekenschrijfster Caroline Zeevast een plukwandeling maken over De Buytenhof en vervolgens onder haar begeleiding een heerlijke verse kruidenthee samenstellen. Verder kan men genieten van alles wat de lente heeft te bieden, zoals veldbloemen plukken, schapen scheren en drijven en vilten. Op het erf is er een kleinschalige markt. Verder zijn er verschillende workshops voor volwassenen en kinderen en kunnen mensen 's middags een kijkje nemen in de nieuwe werk- en lunchplek 'Het Buytenhuis'.

Albrandswaard - Thee drinken is nog nooit zo hip geweest. Het is gezonder dan koffie en er zijn zoveel verschillende soorten dat veel horecabedrijven zoals De Theeschenkerij 'De Smaak van Buyten' een theekaart hebben. Sommigen werken zelfs samen met een theesommelier. Caroline is een deskundige op het gebied van onkruid en wilde planten en weet precies van welke kruiden en wilde planten men verse thee kan maken. Ze schreef onder andere Het Onkruidboek en het moestuin kookboek 'Wilde venkel en rabarber'.

Kruidenthee


"De belangstelling voor verse thee past natuurlijk in de huidige gezondheidstrend. We zijn veel bewuster van wat nu eigenlijk wel en niet gezond is voor ons lichaam. Van de thee uit de supermarkt moet je je ook afvragen wat er inzit. De blaadjes zijn zwaar bespoten en dit gif krijg je dagelijks binnen."
"Door in je eigen tuin, balkon of vensterbank een aantal kruiden te kweken, kun je iedere dag verse kruidenthee maken," vervolgt Caroline haar verhaal. "Wel moet je biologische kruidenplanten kopen en gezonde onbespoten grond gebruiken. Ook van sommige onkruiden zoals rode klaver, maar ook van rozenblaadjes, lavendel en bijvoorbeeld bosaardbeien kun je heerlijke thee maken. Was de blaadjes en andere ingrediënten wel goed schoon en pluk op veilige plekken zoals De Buytenhof."
Om 13.30 tot 14.00 uur, van 14.30 tot 15.00 uur en van 15.30 tot 16.00 uur geeft Caroline haar theeworkshop op het erf. Deelnemers kunnen zich alvast aanmelden via e-mail joolvanderent@debuytenhof.nl of kunnen zich ter plekke aanmelden. De kosten zijn €7,50 per persoon.

High tea 

In het veld achter de Theeschenkerij kunnen bezoekers een high tea gebruiken midden in de natuur van De Buytenhof. De zoete en hartige hapjes komen van De Bakkerswerkplaats Katendrecht. Deze bakkerij, in hart van Katendrecht, leert buurtbewoners en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt om brood en andere lekkernijen te bakken. De verse thee is natuurlijk van De Buytenhof. Bezoekers kunnen zelf hun theemengsel samenstellen.

Van schaap naar kunstwerk

Van schapenwol maken Caroline Grootenboer en Gerine Dubbeldam een prachtig vilten kunstwerk. Jonge en oude bezoekers mogen tijdens het Lentefestival aan dit kunstwerk meewerken. Het wordt van 11 juni tot en met augustus geëxposeerd in 'De Tuinen van Appeltern'. Een deel van het kunstwerk mogen deelnemers mee naar huis nemen. De kunstenaars demonstreren ook hoe wol wordt gesponnen gekaard en gevilt. Voor het kunstwerk laten ze zich inspireren door de schilderstechnieken uit de jaren '60 waarbij kunstenaars grote tubes verf op het witte doek leeg spoten.

Lezing imker

Om 13.00 uur houdt imker Aart van Bokkem in de schuur een lezing over bijen in en geeft hij een demonstratie honingslingeren. Aart verzorgt de bijenvolken van De Buytenhof. Het leven van bijen wordt bedreigd door onder ander het gebruik van bestrijdingsmiddelen in vele tuinen en in de landbouw. Deze kleine bijzondere insecten zijn voor ons van levensbelang. Ze zorgen voor de bevruchting van onze gewassen. Aart is in het dagelijks leven docent biologie en is een boeiende verteller.

Ommetje over de boerderij

Vrijwilliger Ben Wiechmann laat de mooie verborgen plekjes zien van De Buytenhof. Om 13.00, 14.00 en 15.00 uur kan men een ommetje met hem maken over de boerderij Onderweg vertelt Ben over alles wat er groeit en bloeit in het boerenland.

Rondleiding in Het Buytenhuis
Het Buytenhuis, de nieuwe werk- en lunchplek voor de zorggasten, is bijna af. Architect Toni Nelis van Tomaline geeft een rondleiding in het gebouw. Hij vertelt over bouwen met stro, hergebruikte materialen, de samenwerking met de hoofdaannemer, vrijwilligers en architect, de sociaal maatschappelijke relevantie, duurzaamheid en de betekenis van de nieuwbouw voor de boerderij.

'Versier snoeihout met bloemen'

Van 10.00 tot 16.00 uur kunt men deelnemen aan een workshop 'Versier snoeihout met bloemen'. Samen met bloembindster Jolanda van Es maken deelnemers een plukwandeling over De Buytenhof. Van de bloemen en snoeihout maakt men een mooi tafelstuk. De kosten zijn € 12,50 per persoon. Kinderen kunnen voor € 5,00 euro een mand opmaken met zelf geplukte bloemen en snoeihout.

Bloemenspeurtocht

Boer Wiard heeft een prachtig pad gemaaid door het bloemenveld achter de Theeschenkerij. Het is een sensatie om over dit pad te wandelen en alle geuren van het voorjaar op te snuiven. Er groeien prachtige bloemen zoals wilde marjolein, gele morgenster, wilde peen en margriet. Kinderen en volwassenen kunnen voor 1 euro meedoen aan een bloemenspeurtocht.

Reageer als eerste
Meer berichten