Logo debotlek.nl


Sara lijmt nog even wat blaadjes vast en dan is het natuurschilderijtje klaar. Foto: Marianne van der Ham
Sara lijmt nog even wat blaadjes vast en dan is het natuurschilderijtje klaar. Foto: Marianne van der Ham

Spelen en ravottuh in natuurspeeltuin Hoogvliet

De natuurspeeltuin in Oudeland is een groot succes. Elke woensdag- en vrijdagmiddag spelen zo'n veertig kinderen onder toezicht van Ravottuh, de organisatie die er voor zorgt dat kinderen kunnen klimmen, klauteren, vies worden, met water spelen en vooral met natuurlijke materialen van alles kunnen maken.

Hoogvliet - Ravottuh organiseert iedere keer een andere activiteit en daarnaast kunnen de kinderen ook vrij spelen. "Zo hebben we al slootdiertjes gevangen, hebben de kinderen boter geschud en klimmen ze in bomen," zegt Mandy Klevering van Ravottuh. "Het leuke is dat kinderen die niet zoveel buitenspelen en hier met hun ouders komen kijken al snel vrienden maken. De kinderen zijn lekker buiten bezig, leren met natuurlijke materialen omgaan en krijgen, doordat ze leren omgaan met risico's, meer zelfvertrouwen. Ze durven meer."

Bomen klimmen

Of het koud of warm weer is kinderen spelen op een natuurlijke wijze en mogen ook vuil worden. Jongens leven zich er uit door het klimmen in bomen. Sommige kinderen vinden het toch wel eng, maar naarmate ze het vaker doen gaat het beter. Alleen sommige ouders hebben er wat moeite mee, maar inmiddels vertrouwen zij hun kinderen en zien dat het goed gaat.

Kikkervisjes

Tina Urgl die samen met Mandy de kinderen begeleidt, vindt het werk super. "De kinderen leren zoveel van de natuur en ze genieten van de activiteiten. Zo was bijvoorbeeld het vangen van kikkervisjes een groot succes." Ondertussen verzorgt de tuinman van het eerste uur, Jaco Pieterse, de diverse groenten met hulp van de kinderen. "Ze moeten leren dat planten leven en dat je daar voorzichtig mee om moet gaan. Helaas snappen ze dat nog niet allemaal."

Radijs

De natuurspeeltuin is niet afgezet. Bewoners die wat groente willen hebben kunnen dat komen oogsten. "Maar dat gebeurt nog niet echt. De radijs is al zover uitgegroeid dat het wel kroten lijken." Inmiddels is de natuurspeeltuin uitgebreid met een behoorlijk stuk grond en loopt nu van de Falstaffstraat, langs de Wilhelm Tellhof tot aan de Wilhelm Tellplaats.

Voor de buurt

Dit tweede gedeelte wordt onderhouden door Jaco Pieterse en mensen van Antes. Naast de klimboom is een natuurdoolhof met laurierstruiken voor kleintjes aangelegd. Even verderop is ruimte voor buurtbewoners om elkaar te ontmoeten. "Dit terrein is echt voor de buurtbewoners, maar dat moet nog van de grond komen. We noemen dit de samenkomstplek, een verbindingsplek voor de buurt," zegt Mandy Klevering. "We hopen dat er nog een picknicktafel en bankjes bij komen."

Reageer als eerste
Meer berichten