Logo debotlek.nl


Ga mee op een spannende struintocht door het Ruigeplaatbos.
Ga mee op een spannende struintocht door het Ruigeplaatbos.

Struintocht in het Ruigeplaatbos

Op 2e Pinksterdag, 5 juni 2017, wordt er een avontuurlijke struintocht gehouden in het Ruigeplaatbos bij Hoogvliet. Alléén voor echt stoere jongens en meiden vanaf 10 jaar.

Hoogvliet - De naam Ruigeplaatbos is uitstekend gekozen. Het bos voldoet geheel aan het beeld dat oprijst bij het horen van die naam. Het bos is ruig wat komt doordat het nu al jaren aan de natuur is overgelaten; omgevallen bomen markeren dit bos waar in het voorjaar spindotters en zomerklokjes bloeien en Schotse hooglanders open plekken onderhouden.

Windhoos

In 1997 raasde een windhoos over het stadspark aan de oevers van de Oude Maas. Kruinen van forse populieren werden afgerukt als mikadostokjes. Maar de natuur heeft zich weer hersteld. Sterker nog, er zijn plant- en diersoorten bijgekomen dankzij de storm! Spechten vestigden zich, oesterzwammen groeiden uit, het bos keerde in vliegende vaart terug, rijker dan ooit. Door het vele dode hout is het Ruigeplaatbos een uitnodigend leefgebied voor paddenstoelen. En in de herfst komen allerlei soorten trekvogels - op weg naar het warme zuiden - hier even snoepen van de vele vlierbessen en bramen die dankzij de storm nu massaal in het Ruigeplaatbos groeien.

'Boardwalk'

Tijdens de excursie wordt eerst het hoger gelegen parkachtige deel bezocht en daarna het lager gelegen vloedbos. Hiertussen staat geen afrastering waardoor de Schotse Hooglanders ook het rietland en het wilgenvloedbos begrazen. Sinds die tijd ontwikkelt de natuur zich ieder jaar verder in dit schitterende gebied.
Vanaf wandelpad in de vorm van een imposante vlonder van 900 meter lengte dwars door het rietland kan de bezoeker kennis maken met de dynamiek van de rivier. Bij hoog water en harde wind komt deze 'boardwalk' (gedeeltelijk) onder water te staan. Het verschil tussen eb en vloed bedraagt hier anderhalve meter!

Wilgenjungle

Wij gaan de wilgenjungle echt in en banen ons een weg door kreekjes, langs lianen en omgevallen bomen. Je gaat meer dan enkeldiep de blubber in. Het is een tocht waarbij je van alles kunt ontdekken.
Vergeet je laarzen en oude kleren niet aan te trekken. Neem ook een klein rugzakje mee met een flesje water en een reep of koek. Bij regen gaat de tocht gewoon door.
Durf jij het aan? Je kunt gratis mee.
Startpunt is de parkeerplaats bij het hek van de Heerlijkheid Hoogvliet aan de Herikweg 5. De tocht is van 13:00 tot 16:00 uur. Opgeven via mrjschepers@hotmail.com (vermeld naam, leeftijd en telefoonnummer). Info: 0180-617320, www.ark.eu/gebieden/de-delta/ijsselmonde/ruigeplaatbos.

Reageer als eerste
Meer berichten