Logo debotlek.nl


Steven Stroom is Daniël Smit én Hoogvlieter van de week!

Beverleider Daniël Smit voelt zich bij Scouting Hoogvliet helemaal op zijn plaats. "Vijf jaar begeleid ik nu de bevers en dat is zo'n leuke leeftijdsgroep. De kinderen van 4 tot 7 jaar zijn heel enthousiast en vinden het fantastisch om nieuwe dingen te ontdekken." De nu 22-jarige basisschoolleraar kwam zelf in 2004 als welp bij Scouting Hoogvliet. Op winkelcentrum Hoogvliet stond destijds, tijdens het Kunstkopfestival, een kraam van de scouting en dat leek Daniël wel wat. Wat volgde was meteen in het bos spelen, vuurtjes maken, en allerlei spelletjes doen.

Hoogvliet - Scouting Hoogvliet is het resultaat van een fusie van de Botlektroep met de Rijnmondgroep. De Botlektroep is de oudste van de twee en ontstond in oktober 1954. De 63-jarige Scouting was lange tijd gevestigd in het Ruigeplaatbos, In 2011 werd het clubgebouw voor de tweede maal in vijfentwintig jaar door brand totaal verwoest. Mede doordat er vaak werd ingebroken, bij gebrek aan sociale controle, besloot de leiding en het bestuur in 2012 om definitief naar de Rietvoornstraat te verhuizen. Het huidige clubgebouw heeft nu de uitstraling van hout, maar is geheel van metaal opgetrokken. Op de plek waar de voormalige volkstuinders hun tuinen bij hielden is nu een groot grasveld aangelegd. "Ideaal om van alles te bouwen, spelletjes te doen en een kamp op te zetten," zegt Daniël. Binnenkort is het weer zover. Op 10 juni vindt de Beverdoedag plaats en komen diverse bevergroepen uit de regio rond Rotterdam naar de Rietvoornstraat.

Landelijke scouting wedstrijden

Maar eerst vinden tijdens de Pinksteren de landelijke scoutingwedstrijden in Baarn plaats. Een groep scouts van Scouting Hoogvliet heeft zich tijdens de regionale wedstrijden geplaatst voor de landelijke wedstrijden. "Het wordt spannend. Ze moeten samenwerken, koken, een tafel pionieren (met natuurlijke materialen in elkaar zetten) en behendigheidsspellen volbrengen. De winnaar krijgt een trofee en is automatisch verzekerd van een plek bij de landelijke wedstrijden volgend jaar." Scouting is een gewilde vrijetijdsbesteding. Scouting Nederland is zelfs de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland en heeft 100.000 actieve leden.De kinderen en jongeren besteden op een actieve en uitdagende manier hun vrije tijd in de natuur. Ze hebben veel plezier met elkaar en leren om samen te werken en respect te hebben voor de ander.

Ontwikkeling

Zo ontwikkelen de kinderen en jongeren zich op een natuurlijke manier tot zelfstandige mensen en krijgen ze de ruimte om te ontdekken en te leren. "Als kinderen zich aanmelden zijn ze doorgaans stil en afwachtend. Maar gaandeweg zie je ze opbloeien, krijgen vertrouwen en durven steeds meer." Wie start als bever stroomt door naar de welpen en de scouts. Deze laatste groep bestaat uit pubers die leren pionieren, hout hakken en jezelf behelpen in de natuur met natuurlijk materialen. Iedere scoutinggroep heeft een eigen thema en de leiders en leidsters een fantasienaam vanuit het thema. Zo heet Daniël bij de bevers Steven Stroom. "Steven is een jonge en actieve vent die allerlei leuke speurtochten uit kan zetten en kaart en kompas niet moeilijk vindt. Ik ben een rustig mannetje die natuurlijk wel hulp nodig heeft."

MacKintosh Clan

Alle leden van de scouting dragen een uniform, compleet met das. Heel bijzonder is dat Scouting Hoogvliet de enige scouting groep in Nederland is die geen standaard groepsdas heeft, maar de echte schotse ruit van de MacKintosh Clan uit Schotland mag dragen. Waarom weet Daniël niet. Deze das wordt alleen gestropt bij officiële gelegenheden, zoals het hijsen en neerhalen van de vlag. Op andere momenten dient de das onder een van de epauletten geschoven te zijn.

Beverleidster gezocht

Scouting Hoogvliet is op zoek naar een enthousiaste Beverleidster om op zaterdagen van 11.00 tot 13.00 uur de bevers te begeleiden. Voor informatie of aanmelden zie de site http://www.scoutnet.nl/~scouting-hoogvliet/

Reageer als eerste
Meer berichten