Logo debotlek.nl


Foto: PR

Goed onderwijs onder druk!

Voorne-Putten - De leerkrachten in het basisonderwijs trekken aan de bel; het is vijf voor twaalf! Al ruim 42.000 leerkrachten hebben zich op Facebook verenigd op POinactie, omdat we ons grote zorgen maken. Op dit moment is er al een groot tekort aan leerkrachten en dat neemt in de toekomst alleen maar toe! Zelf ben ik werkzaam in het basisonderwijs in Hoogvliet en probeer voor POinactie mijn steentje bij te dragen. Samen met een collega heb ik geprobeerd de actie verder onder de aandacht te brengen, door te flyeren tijdens de avondvierdaagse in Hoogvliet en op het winkelcentrum van Spijkenisse.

door Annette Gasseling

Nog niet iedereen had van POinactie gehoord. Ook waren er mensen die er wel íets van gehoord hadden, maar eigenlijk geen idee hadden wat het probleem nu eigenlijk is. We waren heel blij dat mensen naar ons wilden luisteren en ook heel blij om te merken dat veel mensen achter ons staan. Ik vind het ook geweldig dat verschillende bekende Nederlanders POinactie steunen! Op de een of andere manier voel je je daar toch gesterkt door. Zoiets van ‘ook mensen buiten het onderwijs zien het’. We hebben natuurlijk jaren geprobeerd de ballen hoog te houden, waardoor veel mensen misschien helemaal geen idee hebben van de problemen.

In het onderwijs weten wij wel wat er speelt en iedereen verdient het om te weten dat het zo niet langer kan. De werkdruk is te hoog, waardoor collega’s afhaken of met een burn-out thuis komen te zitten. En het salaris is niet eerlijk, waardoor nieuwe studenten steeds vaker kiezen voor een andere HBO-opleiding. Zo spraken wij tijdens het flyeren een jonge vrouw, die even in het onderwijs gewerkt had. Zij vertelde dat zij het onderwijs al na een paar jaar verlaten had, omdat de werkdruk erg hoog is. Een verhaal uit de praktijk, en precies de reden waarom wij actie voeren.

Van dit alles zijn de kinderen de dupe! Zij krijgen niet meer wat ze nodig hebben. We doen echt ons best, maar we missen ook de extra handen in de klas. Waar we vroeger nog remedial teachers hadden, moeten we nu zelf extra tijd zien vrij te maken om achterstanden weg te werken. Maar waar de een meer hulp nodig heeft bij rekenen, heeft de ander dat nodig bij lezen of spelling. We proberen alle kinderen op hun niveau te laten werken (wat in de praktijk vaak neerkomt op 5 niveauverschillen in 1 groep). Alle kinderen die door het passend onderwijs bij ons blijven, kunnen we niet optimaal bieden wat ze nodig hebben. En als er grote gedragsproblemen zijn, heeft de rest van de groep daar ook onder te lijden.

Ik vind het zo ontzettend erg; ik hou van mijn werk, ik hou van de kinderen, maar het is zo frustrerend om te weten dat ik, hoe ik mijn best ook doe, niet altijd alle kinderen kan geven waar ze recht op hebben. Als er een collega ziek is, wordt de druk in de groep alleen maar groter. Meestal wordt er (intern) gezocht naar een vervanger, maar als dat niet lukt, wordt de groep verdeeld. Eigenlijk is er geen plek voor ze, dus worden ze ook aan de instructietafel gezet. Het gevolg is dat ik ‘mijn’ kinderen geen verlengde instructie kan geven en dat terwijl ze dat hard nodig hebben. De ‘extra’kinderen op hun beurt, krijgen helemaal geen les; dat is niet te doen.

Op 27 juni gaan de scholen een uur later open. Dit is een prikactie, waarmee we aandacht vragen voor dit maatschappelijke probleem. Gelukkig zijn er heel veel ouders die deze actie steunen en zij begrijpen het belang hiervan. Zij begrijpen dat dit niet een onderwijsprobleem is, maar een probleem voor de hele maatschappij. We moeten er voor zorgen dat de kinderen goed onderwijs krijgen; Den Haag moet iets doen!

Op dit moment loopt de petitie nog. Op www.pofront.nl/petitie kan iedereen die onze zorgen deelt de petitie tekenen. We hopen op 27 juni in ieder geval 300.000 handtekeningen verzameld te hebben. Laten we met z’n allen zorgen dat Den Haag wakker wordt! Want ook zéker de kínderen verdienen meer.

Reageer als eerste
Meer berichten