Logo debotlek.nl


Ron restaureert deze oude sleepboot. Foto: Marianne van der Ham
Ron restaureert deze oude sleepboot. Foto: Marianne van der Ham

Ron Alders modelbouwer pur sang

Hoogvliet - De werkschependag was een succes. "Het is een jaarlijks terugkerende traditie om op Hemelvaartsdag ergens bij elkaar te komen en de schepen te laten varen." Je wisselt informatie uit en leert weer van anderen. Dat is het mooie van deze hobby. Je werkt niet alleen, maar samen. Je zet een oproep op het modelbouwforum en je krijgt antwoord. Ook na zo'n werkschependag heb je er meteen weer kennissen bij gekregen." Ron die lange tijd in Wageningen woonde, waar geen clubs zijn, werd pas dertien jaar na zijn verhuizing lid van de Model Boten Vereniging Hoogvliet. Na zeven jaar actief te zijn geweest als bestuurslid kwam de tijd om weer verder te kijken en is Ron nu actief op het Modelbouwforum. "Ik raad iedereen aan om lid van een vereniging te worden. Er is veel kennis en kunde in zo'n vereniging en daar leer je veel van. Je bouwt samen en gaat naar demonstraties en evenementen. En een vereniging heeft gereedschappen die je zelf niet in huis hebt. Want vergeet niet, het is niet alleen een schip in elkaar zetten. Je bent bezig met houtbewerken, kunststof, metaal en elektronica. Zelf maken is heel leuk, maar niemand heeft alle expertise in huis. Dan is een vereniging heel handig om alle kennis op te halen."

Whatsapp-groep

Maar ook door allerlei contacten lukt het Ron om spontaan activiteiten te ontwikkelen. Zo heeft hij een whatsapp-groep in het leven geroepen waarbij de leden spontaan een vaardag organiseren. Iemand zoekt een leuke locatie uit en roept de anderen op om mee te gaan. Verplicht is niets, varen mag. Momenteel is Ron bezig met het restaureren van een sleepboot en het bouwen van een Offshore supplier. "Ik heb altijd wel iets op de plank liggen." Het mooiste is een schip met bouwtekeningen van nul af aan opbouwen. Zo heb ik eens een sleepboot experimenteel gebouwd. Daarvoor kreeg ik tekeningen via de sleepbootmaatschappij. Dat geven ze niet zomaar, maar als je al aan het bouwen bent en je laat zien hoever je bent en het ziet er goed uit, dan nemen ze serieus en willen ze je helpen. Ik mocht ook foto's maken van het oorspronkelijke schip en kreeg zelfs de kleurnummers voor de verf." En als het schip klaar is is het nog een hele kunst om deze te laten varen en te laten werken. "Ook daarbij is samenwerking van belang. Want als je met twee sleepboten voor en één achter een boorplatform wil verschepen dan moet je dat wel op de juiste manier doen."

Volleybal

Verder is Ron geregeld op het volleybalveld te vinden. Bij volleybalvereniging YUM speelt hij in de recreatieve competitie en is actief als jeugdtrainer. Daar beleeft hij veel plezier aan, ook al omdat de jeugd nu soepel door kan stromen naar de senioren. "In het verleden hadden we te weinig kinderen in bepaalde leeftijdsgroepen. Nu er steeds meer kinderen volleyballen kunnen kinderen in hun leeftijdsgroep instromen en telkens doorschuiven naar de volgende groep. Dat hebben we, onder andere, te danken aan de sportentocht, waarbij kinderen jaarlijks kennis kunnen maken met diverse sporten. Daar plukken wij nu de vruchten van." Ook bij YUM voelt Ron zich betrokken. "Als het leuk en gezellig is dan voel ik me betrokken bij een vereniging dan wil ik mijn steentje bijdragen."

Reageer als eerste
Meer berichten