Logo debotlek.nl


Jules Becht bekijkt de rittenlijst. Foto: Marianne van der Ham
Jules Becht bekijkt de rittenlijst. Foto: Marianne van der Ham

Aantal ritten wijkbus neemt toe

De wijkbus is niet meer weg te denken uit Hoogvliet en Pernis. Met vijftienduizend ritten per jaar voldoet het aan de behoefte van de bewoners. De vaste plek voor het kantoor in zorgcentrum Meeuwenhof is inmiddels verhuisd naar de Middenbaan-noord, in het oude schoolgebouw. "We hebben hier veel meer ruimte voor het kantoor en kunnen de auto en busjes op eigen terrein parkeren", zegt chauffeur Jules Becht.

Hoogvliet - Binnenkort wordt één bus ingeruild voor een auto. "Deze bus is aan vervanging toe, maar als je ziet dat we eigenlijk weinig ritten met een volle bus maken dan is een auto handiger. Het wordt wel een auto met een hoge instap zodat mensen gemakkelijk in en uit kunnen stappen." De wijkbus rijdt voor mensen van vijfenvijftig jaar en ouder en mindervalide vanaf 18 jaar. "Het zijn doorgaans korte ritjes. We hebben daarnaast nog twee busjes waarmee we groepen kunnen vervoeren en mensen met een rolstoel." De wijkbus vervoert mensen binnen Hoogvliet en Pernis en op afspraak naar medische centra. "En als iemand in het ziekenhuis klaar is dan hoeven ze maar te bellen en we komen er aan. Normaal bestel je een rit twee dagen van te voren, maar als je voor behandeling naar het ziekenhuis moet dan weet je nooit hoe laat je klaar bent. Vandaar dat de terugrit op afroep gaat."

De ritten kosten €1,10 enkele reis. Van en naar het ziekenhuis betaalt men per kilometer. Jules Becht start de dag om 9.00 uur en zijn eerste rit is naar Ria van Schaik. Zo'n vier keer per week rijdt ze van haar woning in Oudeland naar de Marthalaan. "Op maandag bestel ik alle ritten voor die week. Dat is ideaal en altijd een praatje onderweg, dat breekt weer. Maar ja, bij korte ritjes zijn het ook korte praatjes", zegt Ria. De drukste dagen in de week zijn de dinsdag en marktdag op donderdag. "Met zevenhonderd klanten die regelmatig vaste ritten maken, ga je een aantal mensen ook kennen en deel je lief en leed", zegt Jules Becht. De chauffeurs zijn ingepland op vaste dagen. "Het is leuk om te doen, al die mensen die je van deur tot deur brengt. Alleen woensdag ben ik vrij voor de kleinkinderen."

Reageer als eerste
Meer berichten