Logo debotlek.nl


Foto: Joop van der Hor

John den Breejen opent rouwwinkeltje

John den Breejen en zijn partner Evelien Lighthart zijn samen in Spijkenisse aan de Hongerlandsedijk 954 een winkeltje begonnen. Niet zomaar een winkeltje in cadeauartikelen of zo, maar een rouwwinkeltje waar John (50) de eerste persoonlijke opvang verzorgt van mensen die plotseling een geliefde zijn verloren of al eerder informatie willen vergaren over een uitvaart. Evelien (28) helpt bij rouwverwerking bij volwassenen maar vooral ook bij kinderen die een ouder, grootouder, broertje, zusje of schoolkameraadje verloren hebben. Voor de kleintjes is er een speciaal gedeelte van het statige kantoor ingericht met speeltjes en poppen waar zij zich al snel thuis zullen voelen. Op 3 september wordt het kantoor in 'Englisch Style' geopend door een bijzonder iemand.

NISSEWAARD - "Ik heb een keuze moeten maken die niet gemakkelijk was. Mensen entertainen is prachtig maar ik heb geen zin om mijn leven lang de clown uit te hangen."

"Wel wil ik mensen iets meegeven dat blijft hangen, bij voorkeur een mooie glimlach als ze de aula van een crematorium of begraafplaats verlaten. Hoe mooi kan het zijn om een overleden geliefde, familielid, vriend of collega met een lach van voldoening als troost te herinneren." John kijkt terug op zijn vorig leven als entertainer en komiek. 25 jaar lang maakte hij mensen met grappen, grollen en typetjes aan het lachen. Die periode heeft hij achter zich gelaten of om in zijn eigen woorden en huidige professie te spreken; 'hij was maar een clown, maar nu is hij dood'. André van Duin was zijn grote voorbeeld. "Dré is een vriend geworden. Heb nog steeds contact met hem. We hadden ook allebei dezelfde mentor, de bekende komiek Frans Vrolijk. Ik trad geregeld op aan boord van de Merlina en de Fortuna, de partyschepen die vanuit het haventje van Spijkenisse vertrokken met dagjesmensen aan boord en bij bruiloften. Het applaus was niet alleen mijn beloning maar ook mijn geestelijk brood."

Nieuwe droom gedroomd

"Maar ik had een nieuwe droom gedroomd en die wilde ik niet alleen dromen maar ook beleven. Vroeger op school tekende ik poppetjes met hoge hoeden op die een kist droegen. Ik was 6 jaar en de juffrouw liet mijn moeder op school komen om te vragen wat er met haar zoon aan de hand was. Ik kom uit een zorgzaam lief gezin, mijn moedertjes in mijn allessie. In 1991 stierf een buurman in mijn armen. Ik kwam hierdoor in aanraking met Rob Roos van Maranatha. Die man heeft mij gecoacht en de liefde voor het vak bijgebracht. Ik ben 10 jaar geleden voor mijzelf begonnen en ben Rob nog steeds enorm dankbaar voor de kans die hij mij heeft gegeven."

Alles kan, niets moet

Hoewel John zelf 'the Englisch Style' aanhangt, is niets hem te gek. "Bij ons kan alles. Je racefiets naast de kist? Gitaarsolo, accordeonmuziek of een compleet Shantykoor? Op je laatste aardse dag mag je het leven dat je hier hebt geleefd met je geliefden op je eigen manier vieren. De klant is koning. 'Le Roi est mort, Vive Le Roi'." John en Evelien stappen volgend jaar in het huwelijksbootje. Eveliene staat volledig achter John's droom en maakt er met 'Dandelion' (paardenbloem)- haar eigen bedrijfje in rouwverwerking- deel vanuit. "We hebben elkaar ontmoet op het crematorium in Rotterdam-zuid waar zij werkzaam is. De vonk sloeg meteen over" lacht John die het maken van grapjes nog niet verleerd is. Hij omschrijft zijn aanstaande als een oude ziel met een frisse geest in een jong lichaam. "Ik zie vol trots hoe ze ouderen en kleine kinderen opvangt en met respect voorbereidt op wat komen gaat of de nazorg geeft die nodig is."

Gratis advies over kosten

Over kosten van een goede uitvaart laat Den Breejen zich liever niet uit in de krant maar zegt wel dat deze over het algemeen te duur is en dat mensen zich vaak niet realiseren dat ze een vrije keuze hebben en aan geen polis of verzekeringsmaatschappij vast zitten. "Loop binnen en vraag. Advies en koffie zijn gratis."

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox