Poppenspeelster Aphroditi laat kinderen verhalen beleven. Foto: Kitty Loduvica Hiert
Poppenspeelster Aphroditi laat kinderen verhalen beleven. Foto: Kitty Loduvica Hiert (Foto: Kitty Loduvica Hiert)

Aphroditi brengt poppen tot leven

Van het verzinnen van de verhalen tot het spelen van het spel. Het hart van Aphroditi Maravelias gaat sneller kloppen wanneer ze achter het toneel verdwijnt en haar pop verschijnt. Zij is een rasechte poppenspeler. Veel mensen beschouwen het poppenspel theater als een uitstervend beroep, Aphroditi wil juist het poppenspel toegankelijk maken voor iedereen, met name voor kinderen. "Kinderen zijn gefascineerd door het poppenspel, de verhalen zijn interactief dus de kinderen worden ook uitgedaagd om mee te doen." Dit maakt Aphroditi Maravelias van Poppentheater De Duizendpoot Hoogvlieter van de week!

Hoogvliet - In 2007 heeft ze haar passie ontdekt tijdens de deelname aan een cursus poppen maken bij poppenkast speelster Margreet Greve. Tijdens de cursus maakte ze haar eerste poppen en werd ze uitgenodigd om haar eerste eigen spel 'Pim en Pommelien' bij Margreet in het theater te spelen.

Dit vond ze zo leuk dat ze in 2010 besloot haar baan bij het UWV achter zich te laten en volledig voor haar passie te gaan. Vol goede hoop ging ze aan de slag en al snel speelde ze regelmatig op evenementen, scholen, in culturele centra en poppentheaters.
Helaas, zoals vele anderen heeft Aphroditi ook met zwaar weer te maken gehad. "De crisis sloeg verder toe en er werd in de creatieve sector zwaar bezuinigd." Voor zowel haar, als andere poppenspelers was er bijna geen werk meer of moesten ze hun prijzen laten
zakken om maar aan werk te komen. Ondanks de crisis heeft ze zich staande weten te houden en heeft ze haar passie niet in de steek gelaten. Al speelt ze minder, ze blijft vol goede moed spelen want juist in tijden zoals deze, is het zo leuk om te zien dat mensen
genieten van toegankelijk straattheater zoals het poppenspel. Aphroditi maakt alles zelf. Haar poppen zijn typerende wezens die echt tot de verbeelding spreken en het spreekt nog meer tot de verbeelding wanneer je hoort dat ze alles zelf maakt. Van het verzinnen van het verhaal, tot de poppen en zelfs de stemmetjes die bij de types horen.

Het hele proces ligt in de handen van deze kunstenaar. Het creatieve proces van idee tot aan de echte voorstelling duurt dan ook een jaar. De poppen zijn stuk voor stuk prachtexemplaren die haar vakmanschap bevestigen en de voorstellingen compleet maken. Door het zien van de poppen alleen al wil je de verhalen horen die Aphroditi, of de poppen, te vertellen hebben. Het verzinnen van de verhalen is voor Aphroditi geen probleem en komt geheel vanzelf. Als Aphroditi een idee heeft, gaat ze het ontwikkelen en uitwerken. "De verhalen zijn afgestemd op de belevingswereld van kinderen." Alle verhalen die Aphroditi speelt hebben een thema en gaan over de strijd tussen goed en kwaad. "Kinderen helpen ook vaak om het goede te laten overwinnen." Dat maakt haar poppenkastspel zo leuk om te zien. "Kinderen worden uitgedaagd om de verhalen te zien, te beleven en actief kunnen reageren."
Door de jaren heen heeft Aphroditi verschillende verhalen ontwikkeld, van speels tot droevig, wel altijd met humor, het hoort er allemaal bij. Met poppen kun je op alles inspelen en emoties of gebeurtenissen herkenbaar maken voor de kinderen. Dat komt ook duidelijk naar
voren tijdens een voorstelling van haar op Kinderboerderij De Oedenstee in Hoogvliet. Hier konden kinderen van alle leeftijden aanschuiven bij een fascinerend verhaal over een boerderij. Er was geen lege stoel meer te vinden en er werd met volle teugen genoten. Heel even kwam het poppenspel weer tot leven en de kinderen waande de kinderen zich in een andere wereld. Aphroditi is een samenwerking aangegaan met een andere poppenspeler, samen brengen ze binnenkort een bestaande voorstelling, maar is ook bezig met het ontwikkelen van een nieuw verhaal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden