Logo debotlek.nl


Arie assisteert het team van BuurtPreventie Albrandswaard waar hij kan. Zo verzorgt hij de catering voor de verkeersregelaars tijdens evenementen. Hij heeft zijn bakfiets vrolijk versierd met kerstboompjes en lichtjes...
Arie assisteert het team van BuurtPreventie Albrandswaard waar hij kan. Zo verzorgt hij de catering voor de verkeersregelaars tijdens evenementen. Hij heeft zijn bakfiets vrolijk versierd met kerstboompjes en lichtjes... (Foto: Yvonne Schults)

Woningnood bij BuurtPreventie

Albrandswaard - BuurtPreventie Albrandswaard is bezorgd omdat hun hoofdkwartier, Villa Het Oog, inmiddels is verkocht om het gebied rondom de villa te kunnen herontwikkelen. Ze hoeven er niet direct uit, maar zijn toch op zoek naar een nieuwe locatie in Rhoon-Noord.

Wat is BuurtPreventie Albrandswaard precies en waarom is een nieuwe locatie zo belangrijk? Voorzitter Hans Huijgen vertelt: "BuurtPreventie Albrandswaard bestond in augustus alweer 10 jaar. Het initiatief, dat inmiddels heel Albrandswaard beslaat, is gestart in Rhoon-Noord.

Hangjongeren

De bewoners waren de overlast door hangjongeren zat. Na sluiting van een plaatselijk jeugdhonk was de jeugd duidelijk zoekende. De vernielingen en de overlast liepen de spuigaten uit, vooral rondom metrostation Rhoon. Ondergrondse containers werden in brand gestoken, spullen gestolen of vernield. Tijdens een nieuwjaarsreceptie van bewoners van de Antony van Hobokenstraat werd de toenmalige burgemeester hierop aangesproken. Hij nodigde de bewoners uit op het gemeentehuis.

Ridderkerks voorbeeld

Een aanwezige politicus opperde dat in Ridderkerk-Bolnes succesvol met buurtpreventie gestart was. Daarom werd de voorzitter van de Ridderkerkse Buurtpreventie uitgenodigd om uitleg te geven over dit initiatief. De Rhoonse bewoners waren enthousiast en al snel bestond het team uit 25 bewoners. Ik ben vanaf het begin voorzitter".

Proefperiode

BuurtPreventie Albrandswaard is officieel gestart in augustus 2007, voor een proefperiode van drie maanden. Ze hadden niet meer dan drie zaklampen en tien lichtgevende hesjes en hielden kantoor in de fietsenstalling bij metro Rhoon. De proef bleek een groot succes. Liepen de vrijwilligers eerst alleen de weekenden en avonden, later zijn ze ook gestart met inloopochtenden, die dagelijks druk bezocht worden.

Villa Het Oog

Hans vervolgt: "Na wat omzwervingen in de buurt opereren we sinds februari 2009 vanuit Villa Het Oog. We hebben diverse cursussen gevolgd, zoals reanimatie, bediening AED en 'aandachtsfunctionaris huiselijk geweld'. Door al deze cursussen zijn mijn collega's en ik op alles voorbereid. Tijdens onze rondes signaleren wij misstanden zoals vervuiling, armoede, verwaarlozing en eenzaamheid door alert te zijn op signalen zoals post die lang uit de brievenbus hangt, metershoog onkruid, uitstraling van huis en tuin, enzovoorts. Omdat wij ook een cursus voor verkeersregelaar hebben gevolgd, worden wij ook betrokken bij evenementen in Albrandswaard."

Eigen activiteiten

Hans Huijgen: "Wij organiseren zelf ook activiteiten zoals de kerstboomverbranding Portland, Koningsdag en de lenteloop. Kortom, wij spelen een hele sociale rol in de buurt, mensen komen langs voor koffie en een praatje en wij begeleiden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals Arie die autistisch is. Ook brengen we mensen naar het ziekenhuis. Wij voorzien duidelijk in een behoefte, dus weet of heeft u een alternatief voor onze huidige locatie, neem alstublieft contact op via buurtpreventie-albrandswaard@live.nl of 06-18226625."

Korte lijnen

Voorzitter Hans Huijgen: "BuurtPreventie Albrandswaard heeft korte lijnen met Stichting Welzijn, de politie, de brandweer en de burgemeester. Die weten inmiddels dat wij niet zomaar iets melden en nemen ons gelukkig heel serieus. We zijn de afgelopen jaren al diverse gevallen van loverboys, geldproblemen, drank, drugs, mishandeling, enz. op het spoor gekomen".

Informatie

BuurtPreventie Albrandswaard is zeven dagen per week bereikbaar in Villa Het Oog, Dorpsdijk 40 in Rhoon tussen 9.30 en 12.00 uur. Inmiddels zijn ze met ruim 40 vrijwilligers. Zij ontvangen subsidie van de gemeente Albrandswaard en worden ondersteund door Stichting Gemeenschapsfonds Albrandswaard met bijvoorbeeld jassen en elektrische scooters.

(Tekst en foto: Yvonne Schults)

Meer berichten

Shopbox