Logo debotlek.nl


Hennie Elbers- Hordijk bewaard goede herinneringen aan het Sportfondsenbad Zuid waar ze jarenlang zwemles gaf, meetrainde met de Olympische ploeg in 1964 en zelf menig baantje trok. Foto: Joop van der Hor
Hennie Elbers- Hordijk bewaard goede herinneringen aan het Sportfondsenbad Zuid waar ze jarenlang zwemles gaf, meetrainde met de Olympische ploeg in 1964 en zelf menig baantje trok. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Bibberen in koud Sportfondsenbad

REGIO- Wie heeft er niet - met of zonder ijzeren haak onder de kin - zwemmen geleerd in het Sportfondsenbad Zuid naast het Zuidplein? Misschien zelfs wel van de Hoogvlietse badjuffrouw Hennie van Elbers - Hordijk.

Ze telt inmiddels 75 lentes maar oogt nog steeds fris en fruitig, praat honderd uit en heeft een geheugen als dat van een Rolo-olifant. Daar zal het dagelijks sporten en bewegen zeker aan doen bijdragen. Door een ongeval kan ze zelf voorlopig even geen baantjes trekken maar stilzitten is er niet bij. Tweemaal in de week is ze actief binnen een groep Nordic Walkers. "Geraniums? Mooi om naar te kijken, maar niet om er achter te zitten" lacht ze breeduit. "Ik ben geboren in Pernis en daar was en is nog steeds een openluchtzwembad. Ook nadat ik in 1966 naar de Hoogvlietse Djambistraat ben verhuisd liep ik via de Vondelingenweg twee keer in de week naar Pernis om daar zwemles te krijgen van juffrouw Keizer. Zij heeft mij de liefde voor het zwemmen bijgebracht. Ze gilde over alles en iedereen heen. Toen ik zelf zwemlerares was geworden deed ik hetzelfde. Je moest wel om over al die gillende kinderen heen te komen". Hennie Elbers is moeder van een zoon en een dochter en gezegend met kleinzoon Martin (8) en de fanatiek zwemmende kleindochter Esmeralda (14). "Die heeft mijn genen. Ze doet aan wedstrijd zwemmen en is echt een goeie" aldus de van trots glimmende oma Hennie. Vele jaren gaf ze les in het Sportfondsenbad, het latere Zwembad Charlois waar ze in 1964 als 'waterhaas' met de Olympische zwemploeg mee zwom met o.a. Ada Kok en Erica Terpstra. "Erica was echt een schatje. En ik zie ook nog die kleintjes uit de kleedkamers komen, bibberend van de kou. Via het 'bange straatje' naar de douches, kurkjes om en een plankje halen. Wie z'n koppie niet boven water wist te houden kreeg de haak onder de kin. Doodsbang waren ze daarvan. Eentje poepte zelfs van angst in het water. Toen daar een drolletje boven kwam drijven hebben we maar gezegd dat het een drijvend Cornetto-ijsje was. Gelukkig heeft niemand erin gehapt hahaha."

Het door architect Jan Baanders ontworpen Sportfondsenbad Zuid werd op 15 juni 1961 geopend en kostte maar liefst 2,5 miljoen gulden, nagenoeg hetzelfde bedrag als waarvoor het nu gesloopt wordt. Op 22 januari wordt het 75 meter verderop gelegen Zwemcentrum Rotterdam geopend. Vele tienduizenden kinderen hebben er de grondbeginselen van de school- en rugslag geleerd en hun diploma behaald.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox