Saskia Monna en Dhr. Rietdijk -beiden organisator en collectant- en Lisette van Beekom -Regiovertegenwoordiger- zetten zich al vele jaren in voor de Hersenstichting
Saskia Monna en Dhr. Rietdijk -beiden organisator en collectant- en Lisette van Beekom -Regiovertegenwoordiger- zetten zich al vele jaren in voor de Hersenstichting (Foto: Yvonne Schults)

1 op de 4 Nederlanders heeft 't

Waaraan denkt u als u iets hoort of leest over hersenaandoeningen? Wellicht aan een beroerte, dementie of alzheimer. Maar wist u dat ook migraine, epilepsie, ALS, Parkinson, ADHD, dyslexie en depressie tot deze aandoeningen behoren? En dat één op de vier Nederlanders inmiddels een hersenaandoening heeft? Tijd voor een gesprek met Albrandswaarders van de week Dhr. Rietdijk (foto midden), 10 jaar organisator voor de Hersenstichting in Rhoon en Saskia Monna (foto links), 5 jaar organisator in Poortugaal. Zij regelen alles rondom collectanten in hun regio. Tijdens de jaarlijkse collecteweek, die binnenkort start, krijgen ze het extra druk. De collecte-opbrengst stijgt jaarlijks gestaag. Mensen geven toch liever eenmalig dan dat ze zich vastleggen op een maandelijks bedrag.

Albrandswaard - Dhr. Rietdijk: "Ik ben 82 jaar en ik ga naast mijn taak als organisator zelf ook nog met mijn collectebus langs de deuren in de Rhoonse polders. Best een uitgestrekt gebied, maar op de fiets lukt het nog. Ik doe dit al vele jaren met veel plezier, veel mensen kennen mij. Helaas hebben er twee collectanten opgezegd, nu collecteer ik in Rhoon met acht anderen. Saskia neemt mijn taak over als ik het lichamelijk niet meer aankan." Saskia Monna heeft in Poortugaal dit jaar vier collectanten, omdat er helaas vier hebben opgezegd. Ook staat een vaste collectebus bij 't Hoorhuys. En natuurlijk loopt ze zelf ook.

Saskia: "Ik zou graag meer collectanten hebben, met slechts vijf mensen bereiken we slecht een deel van Poortugaal. Dus heeft u een uurtje over en wilt u de Hersenstichting steunen door te collecteren in Poortugaal of Rhoon, stuur dan een mail naar nederlofmonna@box.nl en meldt u aan. Scholieren kunnen ook (een deel van) hun maatschappelijke stage doen bij de Hersenstichting. De ervaring leert dat iedereen liefst in de eigen wijk wil collecteren. Dat proberen we zoveel mogelijk te regelen, want daar kennen ze mensen. Op die manier is het ook heel gezellig, een avondje collecteren!" Lisette van Beekom, Regiovertegenwoordiger van de Hersenstichting (foto rechts) vult aan: "Gezonde hersenen zijn van levensbelang. Door een hersenaandoening raak je vaak jezelf kwijt. Lopen, praten en denken, alles wat vanzelfsprekend lijkt, kan zomaar voorbij zijn. Daarom zetten we alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren. Om dit te bereiken, laten we onderzoek uitvoeren en geven voorlichting".

De Hersenstichting genereert inkomsten via donaties, nalatenschappen, loterijen, giften en collectes. De inkomsten uit collectes bedragen zo'n 10-15% van het gehele bedrag. Het geld wordt o.a. besteed aan onderzoek naar behandelmethoden en preventie, patiëntenzorg en voorlichting. Voorlichting geven ze bijvoorbeeld via een landelijke multi-media campagne in december, de live tv-show "Geef om je hersenen" en in september een tv-quiz genaamd "Een goed stel hersens". Zulke acties helpen om aandacht te krijgen voor het belang van hersenonderzoek en de naamsbekendheid te vergroten. Hierbij krijgen zij hulp van bekende Nederlanders zoals Stef Bos die zich als ambassadeur belangeloos inzetten.

Lisette: "Ik coördineer 240 organisatoren in Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Wij werven met succes organisatoren via wervingsbureaus. Dit jaar verwelkomen we 65 nieuwe organisatoren in mijn regio. Het vinden van collectanten blijft lastiger. Mensen hebben weinig tijd om langs de deuren te gaan of kunnen dit lichamelijk niet (meer). Ze blijven minder lang 'hangen'. Dhr. Rietdijk is een positieve uitzondering, hij ontving een pennenset omdat hij al 10 jaar organisator bij ons is. Waar collectanten ook regelmatig tegenaan lopen is dat mensen minder contant geld in huis hebben. Daarom loopt momenteel een proef in opdracht van 21 erkende goede doelen waaronder de Hersenstichting met collectebussen voorzien van pinapparaat. Bewoners kunnen dan contant, met pin of contactloos betalen. De eerste resultaten zijn veelbelovend".

Meer berichten