Ruig water
Ruig water

Verdronken dorpelingen

Dit jaar is het 65 jaar geleden dat de Zuid-Hollandse eilanden en Zeeland werden getroffen door de watersnoodramp. Ook in Rhoon en Poortugaal vielen slachtoffers.

Albrandswaard - Op donderdag 1 februari om 15.30 uur wordt hier, in aanwezigheid van onder andere burgemeester Hans Wagner en enkele nabestaanden, op gepaste wijze bij stil gestaan. Om 15.30 uur verzamelen genodigden en andere belangstellenden zich op het parkeerterrein bij de Sint-Willibrorduskerk aan de Dorpsdijk 236 in Rhoon. Vandaaruit is het een klein stukje lopen naar de hoek van de Essendijk waar het water destijds over de dijken liep. Op deze locatie worden de slachtoffers herdacht. Verder vertelt de heer Thedie Binder vanuit zijn betrokkenheid en kennis van de historie over wat er gebeurde tijdens de watersnoodramp en in de periode daarna.

De watersnood van 1953, ook wel bekend als Sint-Ignatiusvloed of Beatrixvloed, voltrok zich in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953. De ramp werd veroorzaakt door een stormvloed in combinatie met springtij, waarbij het water in de zuidelijke Noordzee tot extreme hoogte steeg. Een stormvloed kan aan de kust extra gevaarlijk zijn, als hij samenvalt met de vloed, of nog erger, met een springvloed. De (spring)vloed wordt dan verhoogd met de stormvloed. Dit was de oorzaak van de ramp.

Meer berichten