Burgemeester Hans Wagner met de leerlingen van de winnende Don Bosco Daltonschool uit Rhoon. Zij wonnen deze Kindergemeenteraad met 18 stemmen. Hun idee, varens voor zuurstof, wordt uitgevoerd.
Burgemeester Hans Wagner met de leerlingen van de winnende Don Bosco Daltonschool uit Rhoon. Zij wonnen deze Kindergemeenteraad met 18 stemmen. Hun idee, varens voor zuurstof, wordt uitgevoerd. (Foto: Yvonne Schults)

Kinderen stemmen voor zuurstof

Voor het tweede jaar op rij is een Kindergemeenteraad georganiseerd samen met ProDemos, Huis voor democratie en rechtstaat. Na weken van voorbereiding door 30 leerlingen van vier Albrandswaardse basisscholen is het 22 februari eindelijk zover. Burgemeester Hans Wagner en Daphne Paris (gastdocent ProDemos) verwelkomen acht kinderen van elke school en het vele publiek op het gemeentehuis.

Albrandswaard - In de raadzaal zijn haast stoelen te weinig voor zoveel raadsleden, maar uiteindelijk zit iedereen achter de microfoons. Vervolgens houden vier leerlingen van elke school een presentatie over hun plan met als thema 'duurzaamheid'. Hierna mogen leerlingen van andere scholen vragen stellen. Eerst is Valckesteyn aan de beurt. Zij willen graag moestuintjes aanleggen op braakliggende volkstuinen zodat je zelf groente kunt verbouwen. "Dit is gezond, je bent lekker buiten, weet waar je eten vandaan komt en leert hoe je planten verzorgt. Het verzorgen kan onder schooltijd". Leerlingen van de andere scholen zijn kritisch: "We moeten toch rekenen en taal doen, wanneer hebben we tijd voor een moestuin?" Valckesteyn wil een planning maken met alle scholen onderling. Vervolgens legt De Parel uit dat ze graag een E-tegel zouden willen. Dit is een Nederlands milieuvriendelijk product, ter grootte van een stoeptegel die in het schoolplein gelegd kan worden. Er zitten lichtjes in, de stroom wordt opgewekt door er op te springen. Met de tegel kunnen spelletjes worden gedaan, zoals voetbal, tikkertje en verstoppertje. Ook hier gaan de andere scholen niet zomaar overstag: "Die tegels zijn maar klein, daar kun je nooit allemaal tegelijk mee spelen". Het antwoord van De Parel is duidelijk: "Eerlijk delen". Als derde is De Grote Reis aan de beurt met hun plan Bloemen voor Albrandswaard. Zij willen bloemen planten rondom alle verzorgingshuizen en aanleunwoningen, zodat je die kunt plukken voor je oma. "Jullie kunnen samen tussen de bloemen wandelen, zo doen kinderen en oude mensen meer samen". Een reactie van een andere school: "Wat nou als er een bij in de bloem zit en oma wordt gestoken?" Het antwoord luidt droog: "Die bij vliegt heus wel weg bij het plukken". Als laatste mag Don Bosco vertellen over planten die CO2 opnemen. "De varensoort Dryopteris zet CO2 om in zuurstof. We willen drie x 64 varens planten langs drie autowegen waar plek is volgens Google maps. Door de opwarming van de aarde komt meer CO2 in de lucht en ik wil straks niet met zuurstofflessen over straat". Uit de eerste peiling komt geen resultaat, bijna iedere school stemt op hun eigen plan. Het winnende idee moet minimaal 17 stemmen krijgen. Dus even schorsen, onderhandelen en dan schriftelijk stemmen. Maar liefst vier stemrondes zijn nodig, maar in stemronde drie is duidelijk dat de strijd gaat tussen Don Bosco en De Grote Reis. Alle kinderen mogen alleen nog op één van deze initiatieven stemmen. Don Bosco wint met 18 stemmen. De gemeente stelt € 2500,= beschikbaar voor uitvoering.

Meer berichten

Shopbox