Gaan de klokken van de Antwoordkerk na de sloop de smeltoven in? Foto: Joop van der Hor
Gaan de klokken van de Antwoordkerk na de sloop de smeltoven in? Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Worden de klokken versmolten?

Wat ooit in 6 dagen werd gebouwd, wordt straks in even zovele dagen gesloopt. De Antwoordkerk aan de Kruisnetlaan heeft zijn langste tijd gehad en zal binnenkort ten prooi vallen aan de slopershamer.

Hoogvliet - Het kerkbestuur zou graag de klokkentoren met het carillon een nieuwe bestemming geven. De vraag is nu 'wie adopteert de klokkentoren?' Zowel de kerk als de gebiedscommissie en het Historisch genootschap Hoogvliet zijn druk op zoek naar sponsors of het bedrijfsleven die willen helpen de klokkentoren een tweede leven te geven. Ook is met het stadsbestuur van Rotterdam contact hierover gezocht.

In 1964 werd de kerk in 6 dagen tijd gebouwd. Uit heel Nederland en ook het buitenland kwamen journalisten en televisieploegen naar de Zalmplaat, wat toen nog Poortugaal was om de bouw te volgen. Aan de bouw ging een geldinzamelingsactie vooraf die op televisie te volgen was onder de naam 'Antwoord '64'.

Hoogtepunt van de bouw was het plaatsen van de preekstoel met behulp van een helikopter. In latere jaren zijn de zalen bijgebouwd, waardoor het gebouw voor meer doeleinden kon worden gebruikt. Ook voor niet-kerk gerelateerde activiteiten, zoals onder andere stichting Ankh als ontmoetingscentrum voor mensen met (ex)kanker en hun naasten, als distributiepunt voor de lokale krantenbezorgers en voor vieringen, feesten en vergaderingen hebben veel mensen over de jaren het gebouw van binnen gezien.

Begraafplaats

Het liefst ziet men de toren met klokken naar de begraafplaats Oudeland verhuizen waar de klokken een functionele taak zouden krijgen. Gevaar daarvan is wel dat de klokken, net als het carillon van het inmiddels ook gesloopte wijkgebouw de Larenkamp in Zuidwijk, gestolen worden. Hiertegen zullen maatregelen getroffen worden. Inmiddels heeft de kerk haar deuren voor haar gemeente gesloten. Kerkgangers moeten uitwijken naar de oude hervormde Dorpskerk in het centrum.

Meer berichten

Shopbox