Foto: Joop van der Hor

De MensenMens Ronald Bijnaar

Joop van der Hor

HOOGVLIET- Ronald Bijnaar (53) is geboren in Paramaribo, de hoofdstad van de toenmalige Nederlandse kolonie Suriname waar hij door zijn oma werd opgevoed omdat zijn ouders hem al voor waren gegaan naar Nederland.

Toen oma wat ouder werd en Ronald wat ondeugender, vertrok hij op 11-jarige leeftijd naar Nederland waar hij bij zijn vader in Amsterdam terecht kwam. "Ik ben mijn oma heel dankbaar voor haar goede zorgen waardoor mijn ouders zich over mij geen zorgen hoefden te maken" aldus Bijnaar. Toen zijn pa, die een goede baan had bij Akzo, een huis kocht in Hoorn, besloot de inmiddels 17-jarige Ronald na zijn examenjaar MAVO naar zijn moeder in de Alsemstraat in Hoogvliet te verkassen waar hij in een welkom en warm samengesteld gezin van 6 kinderen terecht kwam. Ik had werkelijk geen idee waar Hoogvliet lag. Ik weet nog wel dat ik schrok van die rokende schoorstenen en olietanks van de raffinaderij. Al snel kwam ik Erik Trinconi tegen, directeur van de stichting Welzijn Hoogvliet en clubhuis de Rotonde. Erik was een vaderfiguur voor mij. Ik heb heel veel aan hem te danken. Maar voordat ik als jongerenwerker bij hem in dienst trad moest ik mijn dienstplicht vervullen. Een stukje van mijn droom ging in vervulling want ik wilde altijd al beroepsmilitair worden. Ik werd ingedeeld bij de mariniers en was jarenlang de enige zwarte man in mijn peloton aan de Van Gentkazerne, maar ben nooit, in welke vorm dan ook, daarop aangesproken. Ik werd uitgezonden naar Curaçao waar ik een geweldige tijd heb gehad. Eind 1988 werd ik goedgekeurd voor de commando's maar zou pas een jaar later actief kunnen worden. Er moest geld op de plank komen en dus heb ik mijn droom gelaten voor wat het was. Ik heb daarentegen heel veel mooie dingen mogen doen. Werd leidinggevende bij de Rotonde en in 1996 betrokken bij de opzet van de wereldberoemde Brede school de Notenkraker met daarin een kleine politiepost, werd vervolgens projectleider 'Heel de Buurt' en 'Mensen maken de Stad'. Van gebiedsnetwerker in Hoogvliet ben ik sinds 2 juli nu wijkmanager in Rozenburg."

Basketbalpleintje

Ronald woont samen met Inez en dochter Ronize (17) in Tussenwater. Gevraagd naar zijn lievelingsplekjes zegt hij; "de Groene Gordel en het basketbalpleintje op de Westpunt. Maar natuurlijk ook de Liefdenshoekplantage aan de Surinamerivier. Ik ga zeker 2x per jaar terug naar Suriname en bezoek de plantage waar mijn overgrootouders nog als slaven hebben gewerkt en later de plantage hebben overgenomen en gekocht. In Suriname werk ik aan projecten die de talenten en vaardigheden van de Surinaamse jeugd versterkt. Zo kan ik iets terugdoen voor mijn geboorteland."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden