Jaap Kooimans signeerde 22 september zijn boek Floris in Boek- en Leeswinkel Het Witte Huys Rhoon
Jaap Kooimans signeerde 22 september zijn boek Floris in Boek- en Leeswinkel Het Witte Huys Rhoon (Foto: Yvonne Schults)

50 Jaar na tv-serie is er een boek…

Jaap Kooimans uit Rhoon schreef de afgelopen anderhalf jaar zijn eerste boek. Het gaat over de televisieserie Floris en alles wat daarmee te maken heeft. De serie werd in 1968 gemaakt, 50 jaar geleden dus, en bestond uit slechts 12 afleveringen. Jaap was negen en gefascineerd door de serie over ridders, kastelen en hoofdrolspeler ridder Floris van Rosemondt, gespeeld door Rutger Hauer. Jaap heeft zijn boek 14 september gepresenteerd en het eerste exemplaar overhandigd aan de bedenker, scenarioschrijver Gerard Soeteman in Kasteel Loevestein. Bij de boekpresentatie waren ook andere prominente crew- en cast members van de serie aanwezig. Jaap is deze week Albrandswaarder van de week.

Door Yvonne Schults

Albrandswaard – Jaap ruimde twee jaar geleden thuis wat spullen op en stuitte op zijn verzameling over de tv-serie Floris. Jaap: "Dat was de directe aanleiding om dit jubileumboek te schrijven. Floris is bedacht in 1967, opgenomen in '68 en uitgezonden in '69. Veel lezers kennen de serie vast nog wel. Er zijn slechts 12 afleveringen van elk 30 minuten gemaakt, totaal zes uur televisie. Toch was Floris in allerlei opzichten bijzonder. Het was de eerste Nederlandse serie die buiten de studio werd opgenomen. Kasteel Loevestein vormde samen met Kasteel Doornenburg en Kasteel Hernen het decor voor zwaardgevechten en achtervolgingen te paard op de hei. Regisseur Paul Verhoeven kwam net uit militaire dienst, had geen enkele ervaring, net als Rutger Hauer. Ze werkten met paarden uit de lokale manege en apen uit Ouwehands Dierenpark en een circus. Het was echt pionieren, alle betrokkenen die ik heb gesproken waren het er over eens dat dit de leukste klus was die ze in hun loopbaan hadden gedaan. Nadien zijn Paul Verhoeven, Gerard Soeteman en Rutger Hauer wereldberoemd geworden en hebben samen nog veel films gemaakt zoals Turks Fruit en Soldaat van Oranje. Als negenjarig jochie was ik idolaat van Floris. Destijds heb ik zelfs gecorrespondeerd met acteurs Jos Bergman (Sindala de fakir) en Ton Vos (Heer Wolter van Oldenstein). Mijn interesse is eigenlijk altijd gebleven. Van de cast en crew zijn inmiddels veel mensen overleden. Paul Verhoeven is dit jaar 80 geworden. Ik vond het hoog tijd voor een jubileumboek en maak hiermee mijn schrijversdebuut". Het boek bevat achtergronden van de serie. Van de acteurs tot de dieren en de muziek, want Floris is cultureel erfgoed. Het budget voor de serie was 300.000 gulden, maar werd fors overschreden. De serie kostte uiteindelijk 1.2 miljoen, bijvoorbeeld door slecht weer, waardoor de opnames uitliepen van drie maanden naar een jaar. Om te bezuinigen werden twee afleveringen geschrapt. Deze komen natuurlijk aan bod in het boek, net als veel ander nooit vertoond materiaal en veel foto's in kleur. De serie werd in zwart-wit opgenomen en uitgezonden. Voor het boek interviewde Jaap o.a. scenarioschrijver Gerard Soeteman, regisseur Paul Verhoeven en de acteurs Rutger Hauer, Jos Bergman, Diana Dobbelman, Paul van Gorcum en grimeur Arjan van der Grijn. Jaap vervolgt: "Ik vroeg enkele bekende Nederlanders die eveneens in 1960 zijn geboren naar een reactie over Floris. Op deze oproep reageerden o.a. presentator Daniel Dekker, cabaretier Joep van Deudekom, zangeres/actrice Karin Bloemen en cabaretier Bert Visscher. Bert Visscher zei over Floris: 'Hij was de James Bond van de middeleeuwen".

Meer berichten