Veteranen kwamen met regelmaat samen om herinneringen op te halen, verhalen te delen en met elkaar verbonden te blijven.
Veteranen kwamen met regelmaat samen om herinneringen op te halen, verhalen te delen en met elkaar verbonden te blijven. (Foto: PR)

Een laatste eer voor onze veteranen

Ton Ravestijn, secretaris van Stichting Veteranen contactgroep Rijnmond en een doorgewinterde veteraan. Jaar in jaar uit zet hij zich in om het contact tussen veteranen sterk en verbonden te houden. Hij werd in 1961 uitgezonden naar Sorong, Nieuw Guinea in het voormalig Nederlands Nieuw Guinea. Al wilde hij rustig de activiteiten binnen de stichting afbouwen, het sterk teruglopende aantal actieve leden, steeds ouder wordende veteranen en Ton's ziektebeeld en intensieve behandeling, zorgen ervoor dat de stichting per direct zijn werkzaamheden staakt. Omdat velen hem dankbaar zijn voor zijn inzet, is Ton Ravestijn deze week Hoogvlieter van de week!

Kitty Loduvica Hiert        

Ieder jaar eren we op de laatste zaterdag van juni veteranen die gediend hebben in de strijd voor vrede. Landelijk worden er verschillende evenementen georganiseerd waarbij het Nationaal defilé in Den Haag het meest bekende en drukst bezochte evenement is. Dit jaar liep Hoogvlieter Ton Ravestijn vol trots mee tijdens dit defilé. Ton werd in 1961 uitgezonden naar Nieuw-Guinea. De herinneringen raakt hij niet zomaar kwijt. Ondanks dat Sorong een mooie omgeving was, zijn er ook verschrikkelijke herinneringen die hem op het netvlies gebrand zijn. Toch vertelt hij hier open over. Dat maakt Ton erg bijzonder. Hij is een van de weinige veteranen die heel open is over zijn uitzending. Hij vertelt openhartig over de prachtige omgeving dat hij een jaar lang zijn thuis noemde. Zijn verhalen zijn de sleutel naar iets wat we nooit hopen mee te maken, en laten zien dat het belangrijk is om liefdevol en respectvol naar anderen in onze omgeving blijven kijken.

Oprichting van de Stichting

Sinds 2005 eert en bedankt Nederland veteranen op deze bijzondere dag. Tijdens de allereerste landelijke Veteranendag werden een aantal veteranen in Hoogvliet uitgenodigd om samen te komen omdat er nog niets in Hoogvliet voor deze veteranen georganiseerd werd. Deze samenkomst leidde tot de oprichting van Stichting Veteranen Contactgroep Rijnmond door de heer Kannegieter met behulp van de heer van Pelt, die toen deelraadsvoorzitter was. Ton Ravestijn (1942) is sinds 2008 gevraagd om secretaris voor deze waardevolle stichting te zijn. Na tien waardige jaren heeft de heer Ravestijn met veel plezier de activiteiten georganiseerd en bouwt nu zijn activiteiten langzaam maar zeker steeds meer af.

Groots afscheid van de Stichting

De afgelopen jaren ziet Ton het aantal veteranen dat betrokken is bij de stichting drastisch dalen. "We sturen altijd uitnodigingen en bedankbrieven. In Hoogvliet bezorg ik ze zelf. Daarbuiten versturen we ze...Sommige mensen ken je niet maar hebben wel een donatie gedaan. Dus in dat opzicht, zijn ze toch betrokken." De opkomst bij vergaderingen daalde tot maar liefst 40 veteranen. Dat is veel te weinig, maar niet onvoorspelbaar. De veteranen worden ouder, zijn inmiddels overleden, wonen in een verzorgingstehuis of krijgen problemen met vervoer. Dit waren aanleidingen om te zien dat het einde van de stichting naderde. De twee dagen die nog gepland stonden in oktober en maart zijn geannuleerd. "Het is niet iets wat zomaar uit de lucht komt vallen. Mijn ziekte heeft de boel wel een klein beetje versneld." Juist omdat er nog ruimte is om iets moois te organiseren, wordt er nog éénmaal een mooi evenement georganiseerd op de nationale Veteranendag.

4 mei herdenking

"Ik zou het heel fijn vinden als zoveel mogelijk mensen bij de dodenherdenking aanwezig willen zijn, ongeacht religie of afkomst." vraagt dhr. Ravestijn. Er wordt een toename in de belangstelling geconstateerd wat ontzettend mooi is om te zien. Iedereen is welkom om mensen te herdenken die hun leven hebben gegeven.

Meer berichten