WasteNoEuro: zamel in met de straat

Hoogvliet - Dankzij social enterprise 'Afval loont' kunnen inwoners van o.a. Rotterdam, Den Haag en Barendrecht al sinds 2013 zelf geld sparen met hun afval. 'Afval loont' heeft nu echter haar krachten gebundeld met de startup Bun.Run waardoor buurtbewoners gezamenlijk afval kunnen inzamelen en dus samen meer geld kunnen sparen. Hiervoor is de app WasteNoEuro ontwikkeld. De initiatiefnemers willen met deze innovatieve app de drempel om afval te scheiden zo laag mogelijk maken. In Hoogvliet is officieel gestart met de pilot.
Het idee erachter is simpel: afval is een grondstof en dus geld waard. Deelnemers van 'Afval loont' kunnen nu al geld sparen door hun afval in te leveren bij een filiaal van 'Afval loont'. Maar met de WasteNoEuro-app worden vraag en aanbod samengebracht door de aanbieders en ophalers van afval bij elkaar te brengen. In de app is namelijk precies te zien waar in jouw omgeving afval wordt aangeboden door andere buurtbewoners. Op die manier kunnen buurtbewoners elkaar enthousiast maken en eventueel samen sparen voor een gemeenschappelijk doel, bijvoorbeeld school, een vereniging of een goed doel. De soorten afval die aangemeld kunnen worden zijn oud papier/karton, huishoudelijke plastic verpakkingsmaterialen, frituurvet, klein elektrisch afval, textiel en klein metaal.

Hoe werkt het?
De buurjongen spaart bijvoorbeeld geld voor zijn voetbalvereniging en jij wilt hem graag steunen. Dit kan door afval aan te bieden in de app. De buurjongen ziet vervolgens op een speciale website dat in zijn omgeving afval wordt aangeboden. Ook het maken van een afspraak om het afval op te halen, werkt via de app. Zijn er meerdere buren die hun afval aanbieden, dan kan de buurjongen dit gelijk meenemen en zo een efficiënt rondje maken voor meer geld voor de club!

Van waardeloos naar waardevol
De initiatiefnemers zien in de app een win-win-oplossing voor bewoners en de kringloopeconomie. 'Afval loont' en Bun.Run streven er naar afval beter te scheiden en zo te zorgen voor zo min mogelijk verspilling terwijl mensen tegelijkertijd geld kunnen verdienen met de inzameling van dit gescheiden afval. "Sorteren van afval wordt leuker als je samen kunt sparen voor een maatschappelijk doel of als je iemand steunt die wel wat extra's kan gebruiken. Van waardeloos naar waardevol dus!" aldus initiatiefnemer Jørgen van Rijn van 'Afval loont'.

WasteNoEuro-app
Aanbieders kunnen hun afval aanmelden in de app die ze kunnen downloaden in de Appstore (Apple) of Playstore (Android). Ophalers kunnen via de website www.WasteNoEuro.nl zien of in hun omgeving afval opgehaald kan worden. Ophalers kunnen zo eenvoudig hun hele straat mobiliseren!

Meer berichten