Mevrouw Quak-Geurkink (90) stroezelt met konijn Mies. Ze aait het konijn automatisch zodra het dier op schoot wordt gezet en praat tegen het dier. Beiden genieten van het contact. Anita van der Waal kijkt toe...
Mevrouw Quak-Geurkink (90) stroezelt met konijn Mies. Ze aait het konijn automatisch zodra het dier op schoot wordt gezet en praat tegen het dier. Beiden genieten van het contact. Anita van der Waal kijkt toe... (Foto: Yvonne Schults)

Bewoners stroezelen wat af...

In de Hooge-Werf kunnen bewoners stroezelen met konijnen. In de hal op de 2e verdieping is een speciale ruimte ingericht met een bankje, dierengeluiden en vier konijnen in mooie hokken. De geur van stro en de aanwezigheid van de dieren, die onder begeleiding op schoot mogen of zelfs los mogen lopen, kalmeert de bewoners, brengt herinneringen boven en heeft een aantoonbaar positief effect op hun gezondheid.

Door Yvonne Schults

Albrandswaard - Er is zelf aangetoond dat medicatie verminderd kan worden door stroezelen. Initiatiefneemster Anita van der Waal is leidinggevende van twee afdelingen. Het woord stroezelen komt van stro en snoezelen en houdt in dat bewoners kunnen knuffelen met kleine huisdieren, in dit geval dus konijnen Ot & Sien en Gijs & Mies. De bewoners kunnen zich vaak niet meer goed uiten door een ver gevorderd stadium van dementie. Toch reageren ze door tegen de dieren te praten, hun bloeddruk daalt, dwangmatig gedrag neemt af, ze zijn even afgeleid van het alleen of ziek zijn. Anita: "Ik ben hiermee begonnen in de Meeuwenhof (Hoogvliet), waar mijn dochter soms vakantiewerk deed en onze eigen hond of kat meenam voor de bewoners. Dat werkte, dus heb ik het uitgebreid en geprofessionaliseerd. Sinds een jaar heb ik het bij de Hooge-Werf geïntroduceerd. De dieren worden goed verzorgd. Inmiddels wordt stroezelen zelfs meegenomen in diverse zorgplannen".

Meer berichten