Verkoopster/styliste Lisanne, eigenaresse Paola en moeder Riet in de winkel die eind deze maand voorgoed haar deuren sluit. Er komt een winkel in automaterialen in.
Verkoopster/styliste Lisanne, eigenaresse Paola en moeder Riet in de winkel die eind deze maand voorgoed haar deuren sluit. Er komt een winkel in automaterialen in. (Foto: Yvonne Schults)

Riet's Babyhoek stopt ermee...

Na 30 jaar stopt Paola van Koert met haar winkel Riet's Babyhoek aan de Middenbaan. De winkel, die de naam draagt van haar moeder Riet, is een begrip in Hoogvliet. Sinds eind september bekend werd dat de winkel eind oktober voorgoed sluit, dringt dit besef langzaam door bij de trouwe klantenkring. Tijd voor een interview met Paola en moeder Riet.

Door Yvonne Schults

Hoogvliet – In 1963 is Riet samen met haar man Riet's Speciaalzaak begonnen op de Wilhelm Tellplaats. Het assortiment was uitgebreid, van damesmode tot babykleding en van stoffen tot lingerie. Met de introductie van de anticonceptiepil in 1968 zijn ze gestopt met babykleding, want er werden sindsdien aanzienlijk minder kinderen geboren. Toen Riet's echtgenoot op 52-jarige leeftijd overleed in 1985, heeft Paola haar baan in een grootwinkelbedrijf opgezegd om haar moeder te helpen in de winkel. Paola: "Ik merkte dat ik niet zoveel heb met mode, maar des te meer met babyspullen. Die heb ik toen weer geïntroduceerd. De winkel draaide goed en we wilden groeien. In 1988 liepen we tegen het pand aan de Middenbaan aan. Toen we de winkel kochten, trok mijn moeder zich officieel terug, maar ze bleef actief betrokken. Het nieuwe pand bestaat uit de begane grond, een kelder en een eerste verdieping, waar Paola met haar man ging wonen. Ze was zelf op dat moment in verwachting en beviel één dag voor de opening van haar winkel -zeven weken te vroeg- van haar oudste dochter. Paola: "Dit kwam waarschijnlijk doordat ik zo hard heb gewerkt, als control freak wilde ik graag zowel de verhuizing van de winkel als onze eigen verhuizing vanuit Spijkenisse naar Hoogvliet begeleiden. Mijn vliezen braken terwijl ik stond te klussen in de winkel. Op de dag van de opening heeft mijn verloskundige, mevrouw Klapwijk, met een navelschaar het lint doorgeknipt. Daar was ik bij, maar daarna moest ik terug naar bed. Ik had zelfs zo hard gewerkt, dat ik zo ver voor mijn bevalling geen spullen in huis had. Een week na de bevalling ben ik weer gaan werken, mijn oma paste op mijn dochter. Na zeven jaar wilden we uitbreiden, dus zijn we zelf verhuisd, zodat de bovenverdieping bij de winkel getrokken kon worden. Inmiddels hadden we een tweede dochter gekregen. Onze winkel heeft altijd goed gedraaid, ik weet wat de mensen willen en koop daarop in. Bewust ook andere spullen dan grote ketens. We gingen naar beurzen in het buitenland en hadden bijvoorbeeld als enige babyspeciaalzaak babykleertjes van Adidas. We hebben altijd leuk personeel gehad. Momenteel werken Lisanne en Marieke bij ons. Marieke doet naast verkoop de website en Lisanne helpt mijn dochter ook met de etalage. Ik ben 14 jaar geleden gescheiden en heb de winkel alleen voortgezet, mijn moeder ging met pensioen. Toch helpt ze nog altijd mee, ze is heel fit voor haar leeftijd". Riet: "Ik ben nu 86 en liep dit jaar voor de 30ste keer de Vierdaagse van Nijmegen". Paola's dochters zijn inmiddels volwassen, maar hebben geen interesse de winkel over te nemen. De ene is manager bij Perry Sport, de ander modeontwerpster/styliste. In maart 2019 wordt Paola's eerste kleinkind geboren, de cirkel is rond. Paola: "Ik ga genieten van mijn vrije tijd en familie".

Meer berichten