Foto:

Eindelijk is Rotterdam te zien zoals het écht was

Na circa tachtig jaar is eindelijk het Rotterdam zichtbaar zoals het écht was: realistisch in kleur. We kennen de indrukwekkende beelden van de vooroorlogse stad en de verwoestende effecten van het Duitse bombardement voornamelijk in zwart-wit foto's.

Rotterdam - Het Stadsarchief Rotterdam vond 300 bijzondere kleurendia's die een ander licht doen schijnen op het verleden. Het boek 'Rotterdam, de allereerste kleurenfoto's 1937-1945' is een opzienbarende uitgave. In deze nieuwe uitgave van Diafragma is een selectie samengebracht van uitzonderlijke kwaliteit. De allereerste kleurendia's geven kleur en daarmee nieuwe betekenis aan Rotterdam, toen en nu.

Uit de periode 1937-1945 zijn in Nederland maar weinig kleuropnamen bekend. De enkele bewaarde dia's zijn vaak verkleurd of beschimmeld. Erfgenamen van amateurfotografen en archieven hadden nauwelijks belangstelling voor veelkleurige dia's. Zo bleef de herinnering aan (voor)oorlogs Rotterdam lange tijd alleen zichtbaar in zwart-wit. Totdat enkele jaren geleden het Stadsarchief Rotterdam de waarde inzag van teruggevonden kleurendia's, deze met digitale technieken restaureerde en een bijzondere digitale collectie aanlegde van de vooroorlogse en de verwoeste stad. Het werd een rijke en gevarieerde verzameling van maar liefst driehonderd dia's gemaakt door Rotterdamse amateurfotografen.

In het boek zie je het alledaagse leven, een schijnbaar willekeurige blik op straat of gracht in de koele kleuren van ijzig winterweer of juist in de warme tinten van een zwoele zomer. Indrukwekkend zijn de foto's van de brandende stad en de smeulende puinhopen na het bombardement, deels gemaakt door de persoonlijke fotograaf van Adolf Hitler.
Voor het boek is een keuze gemaakt uit fotomateriaal van Richard Boske, Hendrik Sutterland, Jan Willemstijn, Jaap Tieman en Gerrit Jan Derks. Aangevuld met de oudst bekende kleurendiacollecties van Alphons Hustinx, Van Dam en Hugo Jaeger.

Meer berichten