Leen Zevenbergen overhandigt het mini-raadhuisje aan burgemeester Hans Wagner (foto Sjors Ribeiro Edison)
Leen Zevenbergen overhandigt het mini-raadhuisje aan burgemeester Hans Wagner (foto Sjors Ribeiro Edison) (Foto: Sjors Ribeiro Edison)

Mini-raadhuis voor de burgemeester

Dat was nog eens een bijzondere gebeurtenis; als burgemeester een miniatuurversie van het voormalige raadhuis van je eigen gemeente in ontvangst nemen. Op 23 november om 14.00 uur viel deze eer te beurt aan burgemeester Hans Wagner in de Oudheidskamer van Poortugaal. Uit handen van Leen Zevenbergen, oud-directeur van Intratuin Rhoon, ontving hij het oude raadhuis van Poortugaal in miniatuur.

Door Yvonne Schults

Albrandswaard De burgemeester vond het erg leuk om dit bijzondere kleinood te mogen ontvangen. "Zo blijft de historie van Poortugaal behouden en het past mooi bij mijn andere kersthuisjes", aldus Wagner. Het huisje is op initiatief van Leen Zevenbergen ontworpen en geproduceerd in China. Leen: "Ik heb heel Nederland rondgereisd en foto's gemaakt van dorpspleinen in oude dorpskernen. Die gebouwen lenen zich goed als kersthuisjes. Tussen de eerste tekening en het prototype zit een half jaar van corrigeren en perfectioneren. Het miniatuur bestaat uit gegoten polyestercement dat handmatig is beschilderd. Dit raadhuisje is onderdeel van een nieuwe collectie kersthuisjes, genaamd "De Brink", waartoe ook de oliewagen van Mons en de kerk van Nijkerk behoren. Leuk detail is dat bij de kerk 2 opzetstukjes zitten, zodat je er naar believen een Katholieke of Protestantse kerk van kunt maken. In totaal bestaat de nieuwe collectie uit 40 items, zoals een ijsbaan, fanfare en tuinhekjes, om je kerstdorp af te maken". Voor een eerdere collectie "Holland Specials" had Leen ook al gebruik gemaakt van bekende zaken zoals Boerderij Verhoef en de oliebollenkraam van Richard Visser. Ook Hotel New York en het Witte Huis Rotterdam werden toen vereeuwigd. Leen ging als importmanager Verre Oosten 27 jaar lang maandelijks naar China, Vietnam en India om spullen in te kopen. Toen Intratuin 2 jaar geleden met ontwerp en productie van "De Brink" startte, kon hij ook dat proces ter plaatse begeleiden. In Nijkerk was "hun" miniatuurkerk direct uitverkocht na de onthulling. Zou dat hier ook gebeuren?

De collectie kersthuisjes waaronder het raadhuis is te koop bij alle 55 Intratuinvestigingen in Nederland, maar ook in België (4 vestigingen) en Duitsland (3 vestigingen). Dochter Chantal Zevenbergen besluit met de woorden: "Kersthuisjes zijn een heel populair artikel, elk jaar worden er meer van verkocht. In onze winkel hebben wij hele bergdorpen nagebouwd met alle huisjes uit de collectie, zodat mensen kunnen zien hoe ze er uitzien met de lichtjes en andere effecten aan".

Meer berichten