Foto: IDM Photography

Rood-wit eerbetoon in zwart-wit

ROTTERDAM- Oudere supporters van Feyenoord herinneren zich vast en zeker de zwart-wit foto's van de inmiddels overleden fotograaf Peter Molkenboer en diens protegé Leny Kolenbrander, welke steevast de pagina's van het voetbalkatern in het Rotterdams Dagblad op maandagavond vulden.

door Joop van der Hor

In het prachtig door Veenman+ en Rogier Hendriks van Studio Hero vormgegeven boek 'Een rood wit EERBETOON in zwart wit' zijn vele tientallen zwart wit foto's opgenomen van spelmomenten, spelers en de supporters van het Feyenoord in de periode rond het winnen van de Europacup en de Wereldbeker in de jaren '70 van de vorige eeuw. Auteur Sander Grip praat met de spelers van toen zoals keeper Eddy Pieters Graafland, de spitsen Ove Kindsvall en Peter Houtman, 'Kromme' Willem van Hanegem, Bennie Wijnstekers, Jan 'Beton' Boskamp, voorzitter van de Vrienden van Feyenoord Pim Blokland, maar ook met Adrie Moulijn, de weduwe van de beroemdste linksbuiten ooit, Coen Moulijn. Sander Grip is gespecialiseerd in persoonlijke geschreven portretten en is o.a. hoofdredacteur van het glossy blad 'Gers magazine'. Uitgever Edwin Veekens, directeur bij Veenman+, tekende voor het concept. De foto's voor dit speciale project, want zo mag je dit bijzondere boek toch wel noemen, zijn door fotograaf Roel Dijkstra beschikbaar gesteld die over de rechten van het beeldmateriaal van Molkenboer beschikt. Over Peter Molkenboer schrijft Grip in het 'Eerbetoon'; "Voetbal interesseerde hem eigenlijk niet zo veel. Peter was vooral fotograaf, een filosoof, politicoloog en kunstliefhebber. Dat zie je ook terug in zijn werk: een haast kunstzinnige insteek van de onderwerpen die hij met zijn Nikon vastlegde. Dat het 'spelletje' hem niet zoveel deed, was wat zijn voetbalfotografie zo krachtig maakte. Hij nam de tijd, wachtte het juiste moment af en maakte dan eenvoudigweg de mooiste foto, niet opgehitst door het spel zelf of door de wens dat 'zijn cluppie' moest winnen." Peter Molkenboer is te vroeg overleden maar leeft dankzij zijn foto's voort in de hoofden en boekenkasten van ontelbare Feyenoordfans.

Auteur Sander Grip verraste vorige week tijdens de Toksjoo op Zuid Feyenoordfan Judith Bottigliero met het eerste, door oud-spits Ove Kindvall gesigneerde boek. Bottigliero toonde zich aangenaam verrast. Ze had voor het boek ingetekend en wachtte (on)geduldig op een bericht van boekenhandel Arno Snoek aan de Meent dat ze het boek zou kunnen komen ophalen. Het werd haar niet alleen gebracht maar het was ook nog eens voorzien van een persoonlijk bericht van haar grote held Ove Kindvall.

Meer berichten