Jeroen van Veen bouwt samen met zijn zoons Joeri en Fjodor elk jaar een kerstdorp van Lego in Pernissimo
Jeroen van Veen bouwt samen met zijn zoons Joeri en Fjodor elk jaar een kerstdorp van Lego in Pernissimo (Foto: Jeroen van Veen)

Lego-kerstdorp Pernissimo al traditie

Door Yvonne Schults

Hobbyproject elk jaar groter

Wat begon als een hobbyproject van pianist Jeroen van Veen en zijn zoons Joeri (26) en Fjodor (24), is inmiddels in Pernis een traditie aan het worden. De drie bouwen er sinds 2016 jaarlijks een kerstdorp van Lego-steentjes. Vanaf 19 december t/m 3 januari is het Lego-dorp dagelijks gratis te bezoeken van 15.00–17.00 uur. Locatie: Cultureel Centrum en Lig-theater Pernissimo, Burgemeester Van Esstraat 34, Pernis.

Pernis - Op een lage tafel op kinder-ooghoogte verrijst een heel Lego-dorp inclusief kasteel, bergen, tunnels en bewegende elementen zoals een achtbaan, reuzenrad en spoorbaan. Er zitten Technisch Lego-modellen bij vanaf 1976 tot heden. Rondom de tafel van 20 m2 staan losse Lego-elementen, zoals een Porche 911 GTR en een tafel met losse Legosteentjes waarmee kinderen (en volwassenen) zelf aan de slag kunnen. Jeroen is 9 december begonnen met voorbereiden, zijn zoons hielpen 15/16 december met de bouw van alle Lego-onderdelen. Heel Pernis leeft mee met dit inmiddels door de gemeente Rotterdam gesubsidieerde project. Regelmatig liggen er dozen Lego op de stoep bij Pernissimo. Ook komen er regelmatig schoolklassen kijken bij het mini-dorp. Jeroen: "Dit jaar heeft de gemeente zelfs alle Rotterdamse scholen aangeschreven, dus ik ben benieuwd". Jeroen heeft samen met compagnon Pieter Verhulst Stichting Pernissimo opgericht en dit pand gekocht om het te onderhouden zodat het behouden blijft voor Pernis. Het voormalige gereformeerde jeugdgebouw is gebouwd in 1930 door de inwoners en heeft grote culturele en emotionele waarde voor het dorp. Er zijn door de jaren heen vele activiteiten zijn georganiseerd. Jeroen en Pieter knapten het op, verwijderden het podium en legden er een houten vloer in. In deze vlakke ruimte houdt Jeroen zijn inmiddels beroemde ligconcerten. Er is een opnamestudio en ruimte voor pianoworkshops en masterclasses. De middenstand van Pernis vaart wel bij het succes van Pernissimo, gasten eten en slapen in lokale horeca of nemen de watertaxi.

Meer berichten