Meerdere horecaondernemingen reserveerden hun tafels voor de minder bedeelden in Hoogvliet.
Meerdere horecaondernemingen reserveerden hun tafels voor de minder bedeelden in Hoogvliet. (Foto: Vincent van den Broek)

Wordt Project Gereserveerd een traditie?

Hoogvliet - Vier Hoogvlietse horecaondernemers reserveerden dinsdag 18 december, samen met de Rotterdamse Voedselbank, meerdere tafels om de minst bedeelden te trakteren op een diner op het winkelcentrum van Hoogvliet.

Met 'Project Gereserveerd' hopen de cateraars een traditie te starten waarbij bezoekers de gelegenheid krijgen om kosteloos en zorgeloos te genieten van een sfeervolle avond.

Voedselbank

In Hoogvliet maken meer dan 60 huishoudens, die geen geld hebben voor boodschappen, gebruik van de Rotterdamse Voedselbank. Dit voedsel wordt niet ingekocht, maar verkregen vanuit overschotten en donaties. Hiermee wordt voedselverspilling tegen gegaan en het milieu minder belast.

Beleving van uiteten

De ondernemers van het project hebben bewust besloten om tijdens deze actie geen voedsel te doneren, maar te serveren. "Wij wilden onze gasten de beleving van het uiteten gaan in een restaurant meegeven, iedere dag eten deze mensen al tussen de zelfde vier muren." De deelnemers ondernemers zijn van mening dat deze doelgroep erbij gebaat is om even uit het sociaal isolement te ontsnappen.

Kunnen onze buren zijn

In Nederland leven meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. "Het beeld van armoede is compleet verkeerd", merkte een van de deelnemers terecht op. "We hebben meteen vooroordelen en associaties bij dit begrip, terwijl onze gasten onze buren hadden kunnen zijn". En andere ondernemer schrikt van de gedachte dat iedereen in deze situatie terecht kan komen.

Enthousiasme

Op de vraag of er een vervolg komt op deze actie klonk 18 december een hoop enthousiasme. "We waren aanvankelijk bang dat veel van onze gasten niet zouden komen opdagen door schaamte of trotsgevoel. Niets was minder waar.

#gereserveerd

Alhoewel het misschien even onwennig was voor de gasten om zonder af te rekenen het restaurant te verlaten, werden onze serveersters met niets anders overspoeld dan complimenten. Hierdoor realiseren wij ons dat we met dit initiatief de juiste weg zijn ingeslagen." Volgend jaar hopen de vier Hoogvlietse uitbaters die het initiatief startten, dat meerdere ondernemingen zich willen aansluiten bij het project #gereserveerd.

Meer berichten