Bestuur van Stichting EnergieCollectief Albrandswaard met (van links af) Floor van der Kemp, Daan Bos, Cor Broekhuizen en Cock Huizer.
Bestuur van Stichting EnergieCollectief Albrandswaard met (van links af) Floor van der Kemp, Daan Bos, Cor Broekhuizen en Cock Huizer. (Foto: Daan Bos)

Stichting EnergieCollectief Albrandswaard stelt zich voor

Albrandswaard - EnergieCollectief Albrandswaard is in februari 2014 opgericht, sinds 2018 is de stichting geformaliseerd. Het EnergieCollectief is een burgerinitiatief dat nauw samenwerkt met de gemeente en zich bezighoudt met duurzame projecten. Hun doel is het verbinden van burgers en gemeente bij het verduurzamen van woningen en publieke gebouwen.

Zo is het EnergieCollectief betrokken bij wijkacties in Portland en Poortugaal-Zuid. Hier worden o.a. thermografische beelden van woningen gemaakt om warmtelekken op te sporen. Verder adviseren zij bij de bouw van de nieuwe gymzaal Rhoon en renovatie van zwembad Albrandswaard.

Alternatieven

Ook hebben zij contact met woningbouwcorporaties over toekomstige projecten. Sinds dit jaar moeten nieuwbouwwoningen namelijk zonder aardgasaansluiting worden gebouwd. Wat zijn alternatieven voor bestaande bouw? Het EnergieCollectief kan burgers adviseren over zonnecellen, zonnecollectoren en warmtepompen, maar ook over isoleren. Zij doen dit vaak samen met de WoonWijzerWinkel.

Vragen

Mensen hebben vragen als 'krijg ik subsidie op isoleren' of 'wat doe ik nu mijn gasketel moet worden vervangen'? Het EnergieCollectief beantwoordt uw vraag of verwijst u door naar de juiste instantie. Zij stimuleren eigen initiatieven op het gebied van duurzaamheid en helpen bij het verkrijgen van steun bij de gemeente. Vanaf nu informeren zij u regelmatig over duurzaamheid.

Wijkambassadeurs gezocht

Bestuurslid Daan Bos: "Het bestuur bestaat uit Floor van der Kemp, Cor Broekhuizen, Cock Huizer en mijzelf. Wij zijn allemaal kundig en betrokken, maar doen dit allemaal vrijwillig, bijna allemaal naast onze baan. Omdat wij graag weten tegen welke duurzame vraagstukken inwoners aanlopen, zoeken wij wijkambassadeurs. Mensen die weten wat er speelt in hun wijk en dit met ons willen delen.

Interesse?

In de ideale situatie hebben burgers direct inspraak doordat informatie die het EnergieCollectief verzamelt via de wijkambassadeurs wordt gedeeld tijdens overleg met de gemeente. Interesse? Mail energiecollectiefalbrandswaard@gmail.com.

(Tekst: Yvonne Schults)

Meer berichten