Foto: PR

Met het hart op de juiste plaats

Elk jaar worden er zo'n 1300 baby's geboren met een hartafwijking. Manon van der Giessen was er één van en heeft zo'n bijzonder hart. Haar hart heeft 3 kamers in plaats van 4. Daarnaast zit het ook nog eens aan de rechterkant. Doordat Manon er zelf erg bewust van was, heeft ze haar leven een eigen draai gegeven. Ondanks dat haar hart niet zoveel aankan als dat van andere mensen, daagde ze zichzelf uit om het beste uit haar hart en leven te halen. Nu schrijft ze blogs over haar dagelijks leven en haar ervaringen. In eerste instantie voor zichzelf, uiteindelijk groeide het uit tot een veelvuldig belezen blog waar ze anderen mee inspireert. Daarom is Manon Albrandswaarder van de week!

door Kitty Loduvica Hiert

Poortugaal - Manon van der Giessen is geboren en getogen Rotterdamse. Geboren in Rotterdam en al snel verhuisd naar, zoals ze het zelf noemt; 'het pittoreske Hoogvliet' waar zij haar jeugd heeft doorgebracht. Ondanks dat zij een aangeboren hartafwijking heeft, heeft ze een fijne jeugd ervaren. Nu is ze 33 en werkt ze parttime bij een transportbedrijf, zingt ze graag, is ze ervaringsdeskundige bij Teamhartvrienden van de hartstichting en probeert ze anderen te inspireren met haar verhalen. Manon is een gedreven en zeer creatieve vrouw die alles uit het leven wil halen. Al van kleins af aan wilde ze zoveel mogelijk deelnemen aan het dagelijks leven. Doordat haar hart maar 3 kamers heeft, moet het meer moeite doen om het bloed rond te pompen, en kan ze niet zo hard, lang of snel rennen als anderen. Zware emotionele situaties kunnen ook teveel zijn voor haar hart. Wanneer Manon zich lichamelijk te veel inspande werd ze overrompeld door uitputting, hoofdpijn en zelfs overgeven.

Gymlessen

Meedoen aan de gymlessen op school was voor haar dan ook een van die dingen die ze graag wilde. Op de basisschool had ze een gymleraar die goed op haar lette, dat was op de middelbare school wel anders. "Daar lag ik dan in het natte gras, ik had teveel rondjes gerend." Ondanks dat ze de gymlessen meedeed en echt haar best deed om zoveel mogelijk mee te doen, werd ze niet beloond voor haar inzet, wat resulteerde in een onvoldoende voor gym. "Ik loop echt het hart uit mijn lijf, ik lig op de grond, er zit gewoon echt niets meer in. Ik geef mij echt voor 100% en als je dat dan een 4 waard vindt, dan is dat teleurstellend." Manon zocht haar eigen grenzen op en leerde naar haar hart en haar lichaam te luisteren. Op latere leeftijd kreeg ze ook te maken met hartritme stoornissen. "Ik ben blij dat ik weet dat hartritmestoornissen worden veroorzaakt door emoties." Ze gaf zichzelf een jaar de tijd om de hartritmestoornissen aan te pakken, ging kritisch naar zichzelf kijken en nu leeft ze al jaren zonder medicijnen.

Ervaringsdeskundige

Manon omarmt haar leven en haar hart. Ze houdt enorm van zingen en schrijven, zo is zij begonnen met haar blog waar de verhalen uit haar hart mensen raken. Nu helpt ze ook jongeren met een hartafwijking als ervaringsdeskundige bij Teamhartvrienden. "We leren ook van elkaar." Ze helpt jongeren om te gaan met problemen waar zij voor staan, door haar ervaring kan het inzicht geven in hoe zij het opgelost heeft, maar ze ziet ook hoe sterk de jongeren en soms al veel verder dan waar zij stond toen ze dezelfde leeftijd had. Manon haalt alles uit de kast om te genieten van het leven. Liefhebben van jezelf is dan ook een krachtige boodschap die ze wilt blijven verspreiden.

Manon schrijft verhalen uit haar hart, om te laten zien dat je het leven zelf in kunt richten en volledig vanuit je hart mag leven. "Wees lief voor jezelf, ook al ben je een beetje anders, niet alleen voor mensen met een hartafwijking maar voor een iedereen." Benieuwd naar haar verhalen? www.manonsheartstories.com

Meer berichten