Foto:

Bewonersinitiatief van 2018

Sinds oktober 1987 kunnen Hoogvlieters genieten van de activiteiten die door Stichting Vrienden van Hoogvliet zijn georganiseerd. Van het vuurwerk, tot de taptoe en natuurlijk de intocht van Sinterklaas. Deze activiteiten zijn niet meer weg te denken uit de activiteitenkalender van Hoogvliet en Thea en haar vrijwilligers zijn dan ook geen onbekenden. Vorig jaar werd Stichting Vrienden van Hoogvliet uitgeroepen tot bewonersinitiatief van 2018. Wat zouden ze dit jaar voor Hoogvliet in petto hebben?

door Kitty Loduvica Hiert

Hoogvliet - Thea Hofma is sinds 1992 betrokken bij de stichting en was blij verrast toen zij van een bekende hoorde dat hun stichting genomineerd was voor bewonersinitiatief van het jaar. De verrassing werd compleet toen zij ook daadwerkelijk uitgeroepen werden tot bewonersinitiatief van het jaar. "We hadden het echt niet verwacht. Aan de andere kant ben je ook best trots dat deze evenementen zo gewaardeerd worden in Hoogvliet," geeft Thea aan. Ze is ontzettend trots dat hun stichting met de prijs naar huis ging.

Stichting Vrienden van Hoogvliet

De stichting is opgericht mede om Hoogvliet op de kaart te zetten. Het was de bedoeling dat de evenementen gratis toegankelijk zouden zijn voor de inwoners van Hoogvliet, dit werd gerealiseerd door donaties van 1 of 2 gulden per inwoner. In deze tijd waren er vele activiteiten; voor scholieren, oudere mensen, de taptoe, het vuurwerk, 4 mei en de beroemde intocht van Sinterklaas. Een aantal van de activiteiten zijn afgevallen en Thea ziet ook haar werkzaamheden met betrekking tot organisatie steeds complexer worden.

"We krijgen nu 34 pagina's voor een vergunningsaanvraag, vroeger waren dat er 5." Ook subsidieverzoeken worden steeds complexer waardoor nu de focus gelegd wordt binnen de drie bekende evenementen. Af en toe wordt er zeker een zijstapje gemaakt, en zijn de vrijwilligers van de stichting ook te vinden bij andere evenementen in ondersteunende taken, maar ze leggen de nadruk op de intocht van Sinterklaas, de Taptoe en het vuurwerk. "Het mooie is dat wij een soort vader, dochter, dochter verloop hebben." Mensen die vroeger als kind zelf genoten van de intocht, zijn later betrokken geraakt bij de stichting als bijvoorbeeld piet. Nu zijn er jongeren die piet spelen omdat hun ouders vroeger betrokken waren bij de stichting en ze zelf als kind zo genoten hadden. Dat vindt Thea prachtig om te zien, de stichting en haar vrijwilligers zijn dan ook erg betrokken met elkaar.
De data van de evenementen die de stichting dit jaar organiseert staan al vast, al moeten de vergunningen nog rond komen. De voorbereidingen van de taptoe, het vuurwerk en de intocht zijn al in volle gang. Ook dit jaar beloven de Vrienden van Hoogvliet weer prachtige evenementen die voor Hoogvlieters gratis van toegang blijven!

Meer berichten