Bedrijfsbezoek tijdens de week van de procestechniek. Foto: PR
Bedrijfsbezoek tijdens de week van de procestechniek. Foto: PR (Foto: PR)

Zo'n 900 leerlingen op bedrijfsbezoek in proces en foodindustrie

Bij het EIC Mainport Rotterdam in Rozenburg vond afgelopen week de Week van de Procestechniek plaats. In de regio Rijnmond gingen ongeveer 900 leerlingen uit de onderbouw van het VMBO en HAVO van 22 verschillende scholen op bezoek bij 17 verschillende bedrijven. Ook kregen zij een programma aangeboden op het EIC.

Regio - Laurent van Luik – coördinator van de Week van de Procestechniek blikt voldaan terug: "Het was een uitdagende klus om bijna duizend leerlingen bij de verschillende bedrijven onder te brengen. Maar het is gelukt! Het was een mooie en vooral leerzame week!" De procesindustrie en de foodsector hebben behoefte aan goed opgeleide technici, procesoperators, onderhoudsmonteurs, analisten en kwaliteitscontroleurs. De leerlingen maakten kennis met de techniek in het algemeen en de werkzaamheden in de (petro)chemische industrie en foodsector in het bijzonder. Hiermee kregen ze een realistisch beeld van de beroepen en de goede loopbaanperspectieven die daarbij horen. "Ik had al wel interesse in de proces industrie. Het is fijn om de beroepen van dichtbij mee te maken. Hierdoor krijg ik een goed beeld van beroepen die misschien bij mij passen en weet ik waar ik aan toe ben!" vertelt Rotterdamse Havo leerling David. Veel leerlingen gaven dan ook aan dat het hen helpt bij het maken van hun profielkeuze, die ze het komend jaar moeten gaan maken. Er is genoeg werk te vinden voor gediplomeerden en er is een goed basissalaris. Omdat het werk ook 's nachts doorgaat wordt er gewerkt in ploegendiensten.
Tijdens de Week van de Procestechniek brachten de leerlingen een bezoek aan bedrijven in de Procesindustrie. Nieuw dit jaar is dat naast deze sector ook bedrijven uit de foodindustrie meededen. Beide sectoren hebben vergelijkbare beroepen, dus het is efficiënt om de leerlingen met beide sectoren kennis te laten maken. De leerlingen brachten bij de bedrijven o.a. een bezoek aan de controlekamer en het laboratorium. Ook kregen ze uitleg over het productieproces. En heel belangrijk ze gingen in gesprek met medewerkers over hun werkzaamheden. Daarnaast brachten de scholen een bezoek aan de havenexpositie bij EIC Mainport Rotterdam (EIC). Ten behoeve van Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) gaven docenten van het STC in Brielle en het Techniek College Rotterdam voorlichting. Bij de Food Innovation Academy(FIA) kregen de leerlingen informatie over vervolgopleidingen. Ook gingen de leerlingen in het EIC-chemielab en het technolab zelf actief aan de slag.

Meer berichten