Foto: Joop van der Hor

Ondanks sluiting toch een leuk feestje

In september 2009 opende Carina Proveniers Boek & Leeswinkel Het Witte Huys aan de Dorpsdijk 140 in Rhoon. Al die tijd heeft zij zich enorm verbonden gevoeld met Albrandswaard en omstreken. Maar waar het aantal bezoekers toenam, verminderde desondanks de omzet. De winkel speelt al 10 jaar een actieve rol in de lokale gemeenschap door boeken van plaatselijke auteurs te verkopen, schrijvers uit te nodigen en culturele activiteiten te organiseren en te ondersteunen zoals exposities in de winkel en lezingen en bijeenkomsten in Het Kasteel van Rhoon. Precies 10 jaar later gaat de deur op slot.

door Joop van der Hor

RHOON- Jan Brokken signeerde het allereerste exemplaar van zijn bestseller 'De Vergelding' in 't Witte Huys. Nee, niet bij Donald Trump in de Oval Office maar bij Carina Proveniers in de winkel. Uit heel het land was de interesse enorm.

Carina kijkt er met plezier op terug. "Meer dan 1000 exemplaren gingen over de toonbank en ook Brokkens laatste boek 'De Rechtvaardigen" loopt als de welbekende denkbeeldige trein. Wij hebben onze regionale rol altijd heel serieus genomen met betrekking tot boeken die door lokale en regionale schrijvers zijn geschreven zoals die van Jopie Royé, 'Heyplaat in Verzet van J.P van der Zwaluw en recent 'Het Dorp van Toen' van Rhonaar Cees de Reus, zoon van de kastelein van het voor de aanleg van de metro verdwenen café Tramzicht. In al die jaren heb ik geweldig prettig samen gewerkt met Claudia Griffin. Wij delen met elkaar de passie voor boeken en lezen. Claudia heeft inmiddels een andere baan gevonden waarin zij zich ook zeker thuis zal voelen; de zorgverlening. Ze heeft een baan als doktersassistent in het IJssellandziekenhuis, helemaal op haar lijf geschreven!"

Carina vindt het jammer dat het straks voorbij is met de boekenwinkel maar is nuchter genoeg om er volwassen mee om te gaan. "Ik heb een enorm leuke tijd gehad hier in het dorp waar ook mijn kinderen in een veilige omgeving zijn opgegroeid. Het ligt ook niet aan mijn vaste klantenkring en de dorpelingen want die komen nog steeds langs en kopen nog steeds boeken. Maar wel minder vaak als vroeger. Vooral de jeugd is aan het ontlezen of bestellen on-line de boeken bij o.a. Bol.com. Die hebben geen gevoel of binding meer bij een gezellige knusse boekwinkel en kijken ook veel meer naar films en series op Netflix. Er is duidelijk een hang en ontwikkeling naar een andere vrijetijdsbesteding. Daarnaast is er concurrentie van ruilbibliotheken en kan je in zowat elke supermarkt kookboeken kopen. Over kookboeken gesproken. Hier heb ik een geweldig boek van Yotam Ottolenghi genaamd 'Simpel'. Ik ben er zelf helemaal weg van. 'Simpel' staat vol met eenvoudig te bereiden gerechten. Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum of een bevroren munt-en-pistache-chocoladecake. Yotam is eigenaar van verschillende restaurants en delicatessenzaken in Londen en het zal niet lang duren of hij verovert ook Europa" laat Proveniers met een knipoog naar de op handen zijnde Brexit weten. Voorlopig zijn Carina Proveniers en haar teckel Truus nog dagelijks te vinden in de winkel aan de Dorpsdijk. En daarna? "Dat gaan we dan wel zien", zegt ze geheimzinnig.

Boek- & Leeswinkel 't Witte Huys aan de Dorpsdijk 140 te Rhoon bestaat in 2019 precies 10 jaar en dat is een feestje waard. Wekelijks zijn er tal van leuke aanbiedingen in de winkel te vinden die de moeite van een bezoekje waard zijn. Meer informatie is ook te vinden op FB en www.boekenleeswinkelhetwittehuys.nl.

Meer berichten