Foto: Yvonne Schults

Vrijwilligers met hart op juiste plaats...

Joop de Snoo (78) en Fatima Abdulmajid (21) zijn beiden vrijwilliger in Hoogvliet. Joop is een stuk ouder dan Fatima en ook al 10x zo lang vrijwilliger, maar toch lijken zij in bepaalde opzichten op elkaar. Beiden strijden tegen eenzaamheid bij ouderen door het organiseren van activiteiten en bezoekjes.

door Yvonne Schults

Hoogvliet - Joop is sinds 2011 vrijwilligers bij De Zonnebloem. Na 35 jaar met zijn vrouw Truus een marktkraam te hebben gerund in chocolade en suikerwerken, ging Joop 10 jaar geleden met pensioen. Joop: "Wij misten echter het contact met mensen, dus zijn we beiden vrijwilliger geworden bij De Zonnebloem. Ik begeleid elke 4e donderdag van de maand bingo in Siloam en val in op de 3e donderdag bij De Rietplaat. Daarnaast hebben wij elke 3 maanden een drukbezette themamiddag in Siloam, waar zo'n 100 gasten genieten van een driegangendiner met een loterij en bingo. Ook ga ik 4x per jaar mee als begeleider bij uitjes die De Zonnebloem, afdeling Hoogvliet organiseert. Het is een superfijn team om mee te werken en onze gasten waarderen het steeds vertrouwde gezichten te zien". Fatima is een Syrische vluchtelinge die nu ongeveer 6 maanden met haar familie in Hoogvliet woont. Zij volgt Nederlandse les en zocht vrijwilligerswerk samen met Stichting Nieuwe Thuis Rotterdam. Ze communiceert graag en is via het Maatjesproject van Stichting Corridor zelf begeleid door 2 vrijwilligers die haar hielpen met Nederlands. Fatima werd door dit Maatjesproject zo enthousiast, dat zij sinds oktober 2018 zelf Maatje is bij een dame van 89 jaar. Fatima: "Eens per week ga ik bij deze mevrouw langs. We doen boodschappen, koken, eten samen of kijken tv. Ik kan met haar Nederlands oefenen en het is heel gezellig. Toen ze jarig was, heb ik kennis gemaakt met haar zussen en kleinkinderen. Deze mevrouw voelt als familie. Eenzaamheid is heel vervelend, daar wil ik iets aan doen. Nu help ik mensen door aandacht en energie te geven. Ik wil graag goed integreren en mensen blijven helpen. Hierdoor hoop ik dat mensen minder bang zullen zijn voor andere culturen". Zowel Joop als Fatima doen hun vrijwilligerswerk recht uit het hart, het maakt hen gelukkig anderen te zien glunderen bij een bingomiddag of bezoek.

Vrijwilligersplein: Lijkt vrijwilligerswerk u ook een mooie tijdsbesteding, kom dan naar het Vrijwilligersplein dinsdag 19 februari in De Aanbouw naast Dorpskerk Hoogvliet, Achterweg 10. Van 13.30-17.00 uur treft u de volgende organisaties: Argos Zorggroep, Budgetmaatjes, CVD Vrijwilligerswerk en Mantelzorg, DOCK, Huis Madelief, Stichting Humanitas, Lelie Zorggroep, Pameijer, Philadelphia Zorg, Stichting Villa Vonk, Vriendendienst Hoogvliet, Werkgroep Buitenruimte Zalmplaat, De Zonnebloem. Kom kennis maken, vacatures bekijken of doe de vrijwilligerstest en ontvang een leuke goodiebag, maar bedenk wel, op = op.

Meer berichten