Icoon Hemelvaart Pinksteren is één van de kleurige creaties van Anne-Marie van der Wilt. Binnenkort te bewonderen...
Icoon Hemelvaart Pinksteren is één van de kleurige creaties van Anne-Marie van der Wilt. Binnenkort te bewonderen... (Foto: Anne-Marie van der Wilt)

Expositie 'Hedendaagse Iconen'

In de Dorpskerk van Poortugaal wordt vanaf zaterdag 9 maart t/m tweede Paasdag 22 april een expositie georganiseerd door de commissie Vorming en Toerusting van de gezamenlijke kerken te Rhoon en Poortugaal. Elke zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur is de Dorpskerk geopend. De expositie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Gemeenschapsfonds Albrandswaard. U kunt hier moderne kunstwerken met Bijbelse voorstellingen van glasmozaïek bewonderen. Ze zijn gemaakt door Anne-Marie van der Wilt, theoloog en beeldend kunstenaar. Zij ontwerpt en maakt Bijbelse voorstellingen voor kerken en stiltehoeken.

Door Yvonne Schults

Albrandswaard - Anja Bruijkers - Koel van de Commissie Vorming en Toerusting licht toe: "De uitgebeelde Bijbelse verhalen worden ook wel iconen genoemd en zijn 'Vensters op de hemel' of 'Ladders naar de eeuwigheid'. Bij een icoon gaat het nooit om de afbeelding zelf of om deze te aanbidden. De symbolische afbeelding nodigt u uit door de icoon heen te kijken naar het beeld er achter van God, Jezus, Maria of het Bijbelverhaal. U kunt dan rustig in stilte naar de afbeelding kijken. Er is soms weerstand tegen iconen in de protestantse traditie, omdat wordt gedacht dat iconen worden aanbeden en verheerlijkt. Toch is dat niet waar het bij iconen over gaat. Zij scheppen ruimte voor verstilling en gebed om daarin het mysterie en de mystiek van het geloof te ervaren. Anne-Marie heeft inmiddels 26 kunstwerken bij verhalen uit de Bijbel gemaakt. Ook de weg naar het kruis die Jezus maakt, de opstanding, Hemelvaart en Pinksteren zijn te bewonderen".

Opening expositie

Op zaterdag 9 maart 2019 om 14.30 uur wordt de expositie feestelijk geopend door Leo Fijen, werkzaam bij KRO/NCRV, directeur van uitgeverij Adveniat en programmamaker van o.a. de kloosterseries. Hij zal kort ingaan op de vraag: Wat kunnen hedendaagse iconen van Bijbelse voorstellingen betekenen voor ons eigen leven? Kunnen zij bijdragen in de speurtocht naar de heilige stilte in ons zelf? U bent van harte welkom in de Dorpskerk van Poortugaal om deze opening bij te wonen.

Lezing

Anne-Marie van der Wilt houdt een lezing op woensdagavond 27 maart om 20.15 uur in de Dorpskerk te Poortugaal. De lezing gaat over de inspiratie en de techniek bij het maken van de iconen tegen de achtergrond van de eeuwenoude iconentraditie. Natuurlijk kunt u dan ook zelf de kunstwerken van glasmozaïek bekijken. Nieuwsgierig geworden naar Anne-Marie? Dan verwijzen wij u graag naar de KRO/NCRV aflevering van 2 april 2017 waar zij te gast was bij Annemiek Schrijver in het TV programma de Verwondering of het radio-interview Radio Zuidplas, ook te beluisteren of te bekijken via haar site www.zin-in-kleur.com.

Meer berichten