Melaica Tuinfort in training bij Ringer Sportplaza in Dordrecht. Sportscholen in en om Hoogvliet kunnen haar helaas niet faciliteren , dus haar reiskosten zijn hoog. Foto: Jan Kok
Melaica Tuinfort in training bij Ringer Sportplaza in Dordrecht. Sportscholen in en om Hoogvliet kunnen haar helaas niet faciliteren , dus haar reiskosten zijn hoog. Foto: Jan Kok (Foto: Jan Kok)

Paralympische medaille; nu in de knel

Melaica Tuinfort (28) is geboren in Suriname met misvormde onderbenen, waardoor ze in een rolstoel zit. Dit weerhield haar echter niet haar sportieve droom te realiseren. Ze doet mee met de Paralympics in Athene (2004) op het onderdeel kogelstoten. Ze kwam uit voor Suriname en was pas 14 jaar. Ze verhuisde naar Nederland en begon met Para Powerlifting oftewel bankdrukken, waarmee zij brons won op de Paralympics in Rio de Janeiro (2016). Inmiddels traint ze voor de Paralympics in Tokyo 2020. Om zich te kunnen kwalificeren, moet ze naar een Worldcup in Hongarije en het WK in Kazachstan. Wegens gebrek aan sponsors dreigt haar droom in duigen te vallen. Deze maand staat Melaica in #Positief.

Door Yvonne Schults

Hoogvliet – "Mijn sportcarrière is best bijzonder. Ik heb eerst zo'n 4 jaar aan kogelstoten gedaan", aldus Melaica. "Tijdens mijn krachttraining bij de atletiekvereniging dacht een trainer dat bankdrukken misschien ook wel iets voor mij zou zijn. Ik probeerde het en vond het inderdaad heel leuk. Toen de bondscoach van het Paralympisch team bevestigde dat ik goed was, ben ik definitief overgestapt van kogelstoten naar bankdrukken. In 2016 heb ik hiermee zelfs brons gewonnen op de Paralympics in Rio de Janeiro. Ik was hiermee de eerste Nederlandse vrouw ooit die heeft deelgenomen op dit onderdeel en gelijk brons won. Daar ben ik heel trots op". Aan motivatie ontbreekt het Melaica niet. Ze traint fanatiek in een sportschool in Dordrecht, omdat Hoogvlietse sportscholen haar niet kunnen faciliteren. Ze heeft een invalidentoilet nodig en moet haar speciale, extra brede bank mee kunnen nemen. Ze gaat dus een paar keer per week naar Dordrecht met een taxi. Daar gaat veel geld in zitten. Omdat Melaica een minder goed WK heeft doorlopen in Mexico (2017), verliest ze haar A-status als sporter en draait NOC*NSF de geldkraan dicht. Aangezien Melaica in Nederland geen tegenstanders heeft, moet ze altijd voor wedstrijden naar het buitenland. Reiskosten zijn hoog, net als inschrijfgeld voor wedstrijden, maar ze moet toch trainen. Haar coach woont in Helmond, ze betaalt zijn reiskosten naar Dordrecht en wedstrijden. Ook toen ze voor de Paralympics 3 maanden om beurten in Papendal en Dordrecht trainde. Dit was nodig om zich buiten haar vertrouwde omgeving volledig te kunnen focussen op de wedstrijd. Met resultaat, ze drukte 130 kilo en won brons. Melaica's doel is goud behalen in Tokyo 2020, maar helaas heeft ze geen sponsors die haar financieel ondersteunen. Melaica: "Tot op heden kon ik mij redelijk redden, maar nu gaat het helaas niet meer. Ik kom echt in de problemen met trainingen en wedstrijden. Eind april moet ik meedoen aan een Worldcup in Hongarije en begin juli met het WK in Kazachstan. Het WK is verplicht, anders mag ik niet naar Tokyo. Om alle kosten te kunnen betalen, heb ik een doneeractie opgezet. Helaas loopt dat nog niet zo goed. Tot nu toe heb ik slechts €665,- opgehaald, terwijl ik €30.000,- nodig heb om de komende maanden te trainen en wedstrijdkosten te betalen. Voor eind maart moet ik minimaal de helft van het bedrag hebben opgehaald. Het zou heel jammer zijn als ik wegens financiële redenen mijn topsportcarrière moet stopzetten". Help Melaica naar Tokyo en doneer op https://www.doneeractie.nl/help-melaica-naar-de-paralympische-spelen-in-2020/-32347.

Melaica werkt al 9 jaar 20 uur per week als financieel medewerker bij Wittepoel, een speciaalzaak voor orthopedische schoenen en gezonde voeten. Ze studeert Fiscaal Recht & Economie bij Hogeschool Rotterdam en zoekt een afstudeerstageplaats in dit vakgebied. Wilt u helpen, mail m.s.tuinfort@gmail.com.

Meer berichten