Grote schoonmaakactie langs de Oude Maas

"Het was een enorm succes", aldus Martin van der Leer van de TR154 Rhoon, nieuwkomer bij de jaarlijkse schoonmaakactie van De Grienden. Na een boven verwachting hoge opkomst met veel ouders met kinderen, gingen diverse groepen verdeeld en uitgewaaierd naar de Rhoonse grienden en de Johannapolder.

Rhoon - Ook de Lionsclub Rhoon Oude Maas die voor de elfde keer de voorjaarsschoonmaak in Klein Profijt voor hun rekening nam, trok meer belangstelling dan ooit. Jos Janssen vertelt dat ruim 35 mensen, waaronder dit jaar ook meer jongeren, zich verzamelden in het getijdengebied langs de Oude Maas. De scoutinggroep Fridtjof Nansen deed zoals altijd hun uiterste best in de Carnisse grienden. Dankzij hen werd de berg afval daar steeds groter.

Na twee uur vuil verzamelen waren alle groepen terug bij de verzamelpunten, inclusief bergen vuil, en leverde dit als zichtbaar resultaat een fotogeniek tableau de la 'troep' op. Vooral plastic en houtafval in alle maten en soorten, maar ook een autostoel en een groot olievat werden gevonden. Aan het einde van de klus werd er genoten van erwtensoep met broodjes, fruit en diverse hapjes en drankjes, en overheerste bij de deelnemers het trotse gevoel samen een belangrijke natuurklus te hebben geklaard.

Op initiatief van vereniging De Carnisse Grienden die het gebied waar zij haar naam aan dankt sinds 1977 van afval ontdoet, was in overleg met de TR154 Rhoon en de Lionsclub Rhoon Oud Maas besloten gezamenlijk deze grootse schoonmaakactie te houden en de zoetwatergetijdengebieden langs de Oude Maas van Barendrecht tot Poortugaal te ontdoen van alle aangespoelde en achtergelaten vuilnis. Voor zowel de Tafelronde als voor de Lions is de actie een succes gebleken en als het aan hen ligt, zijn ze er volgend jaar weer bij. 

Vereniging De Carnisse Grienden dankt alle deelnemers voor hun enorme inzet, en Staatsbosbeheer, het Zuid-Hollandslandschap en de Groene Motor voor het ter beschikkind stellen van gereedschappen. Zonder hen zou deze schoonmaak niet mogelijk zijn geweest.

Meer berichten