Gemeenteraadslid C. Eskes (CDA)
Gemeenteraadslid C. Eskes (CDA) (Foto: Tim van Hengel)

Leerlingen krijgen gastles gemeentepolitiek

Leerlingen van de Zalmplaatschool hebben schriftelijke vragen opgesteld over de verkeerssituatie rond de school. Met name de kant aan de Botreep kan volgens hen wel een stevige opknapbeurt gebruiken. De vragen worden ingediend door CDA-fractievoorzitter Christine Eskes, die vrijdag een gastles gaf aan de groepen acht.

Wat doet de gemeenteraad? Hoe word je gemeenteraadslid? En wie heeft het voor het zeggen in Rotterdam? Mark Rutte? De koning? De burgemeester misschien? Deze en meer vragen werden vrijdagochtend beantwoord door CDA-fractievoorzitter Christine Eskes, die de vijftig leerlingen van de groepen acht een snelcursus gemeentepolitiek gaf. Het eerste deel bestond vooral uit theorie, maar in het tweede deel gingen de scholieren zelf aan de slag door na te denken over de verkeerssituatie rond hun school. Al jarenlang zijn er problemen met de verkeersveiligheid; kinderen kunnen bij het oversteken niet zien of er auto's aankomen, automobilisten rijden tegen het verkeer in en parkeren op plekken waar dit niet is toegestaan.

Om de leerlingen meer bij de gemeentepolitiek te betrekken stelden zij met Eskes schriftelijke vragen op, die ook daadwerkelijk worden ingediend bij wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit. Deze zijn vooral toegespitst op de situatie rond de Botreep; ze zouden graag zien dat het pad vanaf de Botreep naar de school aantrekkelijker wordt gemaakt. Denk hierbij aan een opknapbeurt van het bruggetje en de groenvoorziening en nieuwe bestrating. Zo hopen zij dat meer ouders hun auto daar parkeren, in plaats van aan de toch al drukke Aalreep. Dit zou de verkeerssituatie rond de school al aanmerkelijk moeten verbeteren, zo is de gedachte.

In het kader van de verkeersveiligheid houden de leerlingen op woensdag 27 maart van 08.00 tot 09.00 uur al een flyeractie voor de school om iedereen, maar vooral ouders, bewuster te maken. Binnen zes weken zouden de schriftelijke vragen dan behandeld moeten zijn, waarna zij tijdens een bezoek aan het stadhuis nader in gesprek treden met de wethouder hierover.

Meer berichten