Ingezonden brief
Ingezonden brief

Ingezonden stuk: 'Wanbeleid'

Op 19 december 2018 namens Dhr M. Goedknegt, wethouder duurzaamheid van de gemeente Albrandswaard een brief met brochure ontvangen dat er een campagne gestart wordt voor meer wooncomfort, minder energieverbruik, een gezond binnenklimaat  en dat tijdens het bezoek, samen met de bewoner geholpen kan worden in de zoektocht naar de beste oplossing, van isoleren tot ventileren en van zonnepanelen tot waterpompen. De adviseurs kunnen de bewoner bovendien helpen bij het aanvragen en beoordelen van offertes en de uitvoering van de maatregel.

En als klap op de vuurpijl wordt er een gratis warmtebeeld van de woning gemaakt. Je hoeft je  alleen maar aan te melden en er wordt contact gemaakt om een afspraak te maken. Kortom een unieke kans die je niet voorbij mag laten gaan.

Nu de praktijk: Om 16.00 uur op vrijdagmiddag 1 februari kreeg ik een mail dat er maandagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur iemand bij ons langs zou komen. Niets geen contact dus, gewoon zonder overleg een datum en tijdstip inplannen. In de mail staat onder andere: "Voor een goed resultaat is het belangrijk dat de temperatuur in de gehele woning ongeveer 20 á 22 graden is. Ook de buitentemperatuur is van belang, het moet droog en koud (max. 8 á 10 graden) zijn. Hier hebben we helaas geen invloed op, maar de voorspellingen zijn goed." 

Volgens buienradar zou het vanaf 12.00 uur overigens enorm gaan regenen. Maandagochtend vroeg de woonwijzerwinkel gebeld en aangegeven dat het gehele huis opstoken tot 20 á 22 graden ivm de weersvoorspelling mi niet raadzaam was. Na overleg gaf men aan dat met de regen wel mee zou vallen dus de CV in alle vertrekken van de woning maar op 22 graden gezet. Vervolgens kregen we om 16.11 uur een mail met de tekst: "Tot 12:00 uur vanochtend zijn onze adviseurs actief geweest in Portland, echter is het weer dusdanig omgeslagen dat het niet meer mogelijk was om nog correcte/betrouwbare foto's te maken."  Conclusie een gehele dag de woning voor niets op 22 graden gezet en CO2 uitstoot veroorzaakt.

Op 14-02 zou er wederom iemand langskomen tussen 09.00 en 16.00 uur. Wederom de gehele woning tot 22 graden verwarmt ondanks dat buienradar dit keer een temperatuur aangaf dat het voor een goede meting  te warm zou zijn. Op ca 09.30 verscheen er inderdaad al een medeweker aan de deur die aangaf dat het door de zon niet mogelijk was een goed warmtebeeld te maken. Er zijn, ivm met de eerdere afgelasting op 14-02,  wel enkele foto's gemaakt maar die zouden door de al aanwezige zon geen goed beeld opleveren. Hij had heel veel haast en over de in de brief vermeldde oplossingen in huis was het antwoord dat voor aanvullend advies over hoe u gericht maatregelen kunt treffen om uw woning energiezuiniger te maken er uitsluitend een adviesgesprek in de winkel (€69,-) of een woningopname bij u thuis (€99,-) aangevraagd kon worden. Een heel ander verhaal als omschreven in de brief namens de wethouder.

De medewerker gaf tevens aan dat een warmtebeeld niet noodzakelijk was, alle huizen in Portland zijn goed geïsoleerd. De achterzijde van de woning was daardoor helemaal niet interessant voor hem en had niet tot 22 graden opgewarmd hoeven te worden. Had de gemeente dan niet beter voor een andere wijk kunnen kiezen waar warmtebeelden wel een goed beeld op hadden kunnen leveren?

Het zal duidelijk zijn dat dit nergens op leek van wat in de brief door de wethouder beloofd was. Ik heb later 6 keer gebeld met de in de brief genoemde Mevr J. Rombouts maar alle keren werd ik doorgeschakeld naar haar voicemail. Ook inspreken hielp niets, er is nooit meer contact met mij opgenomen. Niet echt handig om een telefoonnummer in de brief te vermelden waarmee nooit contact mee gemaakt kan worden. Op 13 februari wel een groot positief artikel met foto in de Botlek Hoogvliet hoe duurzaam Albrandswaard woont. Maar even terug bellen ho maar. Conclusie: als dit het energiebeleid van de gemeente Albrandswaard inhoudt, dan kunnen we alleen maar over wanbeleid spreken en valt er in de praktijk niets van de gemeente te verwachten. Triest maar waar.

Ab Greijn, Rhoon Portland

Meer berichten