Anthon Hoornweg in zijn atelier aan de Jan de Raadtkade in Hoogvliet. Foto: Joop van der Hor
Anthon Hoornweg in zijn atelier aan de Jan de Raadtkade in Hoogvliet. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Hoornweg 'timmert' aan de weg

HOOGVLIET-ALBRANDSWAARD - De haren van Hoornweg zijn wat grijzer geworden, maar verder lijkt de tijd geen vat op hem te hebben. De markante kop, met zijn handelsmerk, het kleine karakteristieke sikje, is nog altijd dezelfde.

door Joop van der Hor

Anthon Hoornweg (1948) is geboren en getogen in Hoogvliet. Zijn atelier is te vinden in het voormalige schoolgebouw achter de oude Dorpskerk van Hoogvliet aan de Jan de Raadtkade. Waar Hoornweg zelf honkvast is, zwerven zijn beelden echter over de gehele wereld. Hij studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam van 1965 tot 1970 en is een klas- en tijdgenoot van de eveneens bekende beeldende kunstenaar Tineke Nusink uit Spijkenisse, maakster van o.a. de 'Nooit meer Auschwitz' onderscheiding. De wereldberoemde beeldhouwer Ru de Gier was Anthons leermeester van wie Anthon op 17 jarige leeftijd zelf brons leerde gieten. Hoornweg: "Ru was één van de eerste Nederlandse kunstenaars die als beeldhouwer het zelf gieten van brons ter hand nam. Echter de fijne kneepjes van het gieten leerde ik later van Perry Abramsen, Na mijn studietijd nam ik één van de ateliers van de Gier over en niet veel later ook zijn gieterij om vervolgens vanaf 1972 met Tom Waakop Reijers aan de Goudse Rijweg en in 1977 met Perry Abramsen aan de Oranjeboomstraat in Rotterdam-Zuid via de zogeheten 'verloren was' methode (cire perdue), bronzen beelden te vervaardigen. Na nog een vijftal jaar een gieterij te hebben gehad aan de Baarshof te Hoogvliet wordt al het bronsgieten nu gedaan door de gieterijen Lemarez te Rijsoord en Myron te Woudrichem."

Na lange tijd zich vooral te richten op het vervaardigen van uilen en beelden met een vergankelijke signaturen zoals mummies en minotourussen is Hoornweg nu vooral actief met het vervaardigen van uit opgebouwde onderdelen van brons die herinneren aan ruïnes uit het oude vergane Romeinse Rijk. Zijn werken zijn te vinden in diverse internationale bedrijfs- en privé collecties in o.a. Australië. De kunstenaar exposeerde onder andere in Frankrijk, Spanje, Dubai, Qatar en in Engeland tijdens de Holland Art Expo te Londen. (Art Gallery Voûte). Ook is hij de vervaardiger van het beeld 'La Cabeza del Minotauro', de bronzen Stier, welk beeld sinds 1978 wordt uitgereikt aan de 15 winnaars van de Prix d'Europe, de trofee voor de beste Europese radio en televisieproducties waaronder zich ook de beroemde documentairemaker David Attenborough bevindt. De Bronzen Stier is de Europese tegenhanger van de Amerikaanse Oscar en de Nederlandse Gouden Kalf. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt in de Duitse hoofdstad Berlijn.

LEZING IN RHOON

Anthon Hoornweg is uitgenodigd om op donderdag 16 mei een lezing over zijn leven en werk te houden in het Verhalenhuis van Rhoon in Zorgboerderij Buytenhof aan de Rijsdijk 98. Voorafgaande aan de lezing is de mogelijkheid ook het diner te gebruiken. Aanmelden kan binnenkort via de site van het Verhalenhuis.

Meer berichten