Frank Bouterse, BuurtSportCoach bij Stichting Welzijn Albrandswaard met Joost van Hensbergen van korfbalvereniging RWA
Frank Bouterse, BuurtSportCoach bij Stichting Welzijn Albrandswaard met Joost van Hensbergen van korfbalvereniging RWA (Foto: Frank Bouterse)

Eerste rookvrije sportvereniging...

Korfbalvereniging RWA is sinds 1 januari 2019 een rookvrije sportvereniging, als eerste in Albrandswaard. Dat viel tot nu toe nog niet zo op, want binnen mocht natuurlijk toch al niet worden gerookt. Inmiddels is het buitenseizoen gestart. Vanaf 1 april zijn de gemaakte rookvrij-afspraken zowel binnen als buiten van kracht. Sporten speelt een belangrijke rol in het leven van opgroeiende kinderen. RWA geeft deze kinderen hiermee graag het goede voorbeeld.

door Yvonne Schults

Albrandswaard – Als kinderen anderen zien roken, lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken, zoals andere sporters, trainers en ouders. Zien roken, doet roken. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen dus eigenlijk niet bij elkaar. RWA is rookvrij geworden met behulp van Frank Bouterse, Buurtsportcoach bij Stichting Welzijn Albrandswaard. Frank moest een project doen voor zijn studie Leraar Lichamelijke Opvoeding, RWA wist niet goed hoe te beginnen. Vanaf het moment dat zij in september 2018 samen gingen werken, ging het hard. Frank deed onderzoek naar de ervaringen van andere rookvrije verenigingen zoals voetbalvereniging ZVV Pelikaan uit Zwijndrecht, atletiekvereniging Energie uit Barendrecht en hockeyclub Tempo34 uit Rotterdam. De atletiekvereniging heeft geen enkele weerstand ervaren vanuit de leden, omdat daar toch al niet veel rokers tussen zaten. Dat was bij de andere twee verenigingen in het begin wel anders. Toch hoefde ZVV Pelikaan na een paar maanden bijna niemand meer aan te spreken, de 'overtreders' bleken meestal van gastclubs. Tempo34 voert het rookvrije beleid in fases in, eerst rondom hockey voor de kinderen, pas na volgend seizoen gaan zij volledig rookvrij. RWA heeft echter met behulp van het stappenplan van de Hartstichting en de hulp van Frank besloten volledig rookvrij te gaan in de gebouwen, op het terras en rondom de velden. Er is nog wel een rookplek op het terrein, maar dan volledig uit het zicht. Iedereen blijft dus gewoon welkom op de vereniging, ook rokers. RWA vraagt iedereen kinderen het goede voorbeeld te geven door niet in het zicht te roken. De beweging 'op weg naar een Rookvrije Generatie' werkt toe naar een samenleving waarin we opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Iedere week raken honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Ieder kind is er één teveel. De sportomgeving is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Daarom draagt een rookvrij sportterrein bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie. De Buurtsportcoach wil ook graag andere verenigingen binnen Albrandswaard ondersteunen om rookvrij te worden. Heeft u interesse, neem dan contact op met Frank Bouterse via f.bouterse@welzijnalbrandswaard.nl of 06-82116736.

Meer berichten