Burgemeester Hans Wagner en Bertie Barendregt gaven 8 april een gastles over 4 & 5 mei op OBS De Overkant...
Burgemeester Hans Wagner en Bertie Barendregt gaven 8 april een gastles over 4 & 5 mei op OBS De Overkant... (Foto: Yvonne Schults)

Oorlog woedde ook in Albrandswaard

Tussen 3 en 16 april gaven burgemeester Hans Wagner en wethouder Marco Goedknegt op diverse Albrandswaarde basisscholen gastlessen aan groep 8 over 4 en 5 mei. Na de Julianaschool, De Grote Reis en de Parel was 8 april OBS De Overkant aan de beurt. Om 13.30 uur zitten de leerlingen van de groep van juf Wendy gespannen te wachten. Burgemeester Wagner stapt binnen samen met Bertie Barendregt van het Comité 4 & 5 mei, waarvan de burgemeester voorzitter is.

Door Yvonne Schults

Albrandswaard - Elk jaar in april worden deze gastlessen gegeven om jongeren eraan te herinneren hoe gruwelijk oorlog is en dat wij onze vrijheid moeten koesteren en waarderen. De les start met een duidelijk filmpje waarin de Tweede Wereldoorlog in 7 minuten wordt samengevat. De hele klas luistert ademloos, het is muisstil in het klaslokaal. Burgemeester Wagner: "Wij leven al zo lang in vrijheid" zegt hij, "maar in een oorlogssituatie kun je niet wonen waar je wilt, spelen met wie je wilt, eten wat je wilt of zeggen wat je wilt. Je leeft continu in angst". In mei 1940 landden de Duitse parachutisten op vliegveld Waalhaven, ongeveer waar nu McDonalds Rotterdam Charlois zit. Die begonnen gelijk te vechten, met 1.200 doden tot gevolg. Daarna werd Rotterdam gebombardeerd, met nog eens 900 slachtoffers. De Duitse soldaten pakten fietsen af en pikten huizen in, zoals bijvoorbeeld Villa Johanna, op de Dorpsdijk in Rhoon, wat hun hoofdkwartier in deze regio werd. Vele mensen doken onder in het hele land. De kinderen wisten meteen een bekende onderduikster te noemen, Anne Frank, die in het Achterhuis in Amsterdam heeft gewoond en na 2 jaar verraden werd. In onze regio zijn diverse bommen gevallen, bijvoorbeeld op een school in Poortugaal, waar nu een parkje is (Van de Poest Clementlaan). Op 11 oktober 1944 zijn 7 onschuldige mensen doodgeschoten in Rhoon ter vergelding van de dood van een 17-jarige Duitse soldaat die werd geraakt door een elektriciteitskabel. Schrijver Jan Brokken heeft hierover het boek De Vergelding geschreven. Ook zijn diverse vliegtuigen neergestort in Rhoon en Poortugaal. Op 4 mei herdenken we echter niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook van andere oorlogen en diverse vredesmissies waaraan Nederlandse troepen deelnemen. Na de hongerwinter in 1945 werd Nederland stukje bij beetje bevrijd. Op 5 mei vieren we onze vrijheid. "Een vrijheid die we moeten koesteren", aldus Bertie Barendregt. "Het is altijd wel ergens ter wereld oorlog omdat mensen anders denken, iets anders geloven of er anders uitzien. Laten we blij zijn dat we hier al bijna 75 jaar in vrede mogen leven". Deze week zijn OBS Portland en nogmaals de Parel aan de beurt. Tussen 2016 en 2020 is de slogan van het Nationaal Comité 4 en 5 mei 'Geef vrijheid door'. Het centrale thema dit jaar bij o.a. herdenkingen, vieringen en in musea is 'in vrijheid kiezen'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden