Deelnemers aan de Kookclub TOK in Pernis. Foto: Jacco Oldenburg
Deelnemers aan de Kookclub TOK in Pernis. Foto: Jacco Oldenburg (Foto: )

TOK gaat de wereld rond in 80 dagen

Try Our Kitchen oftewel TOK is een succesvolle jongerenactiviteit in Pernis in het JVR-gebouw. Ooit van start gegaan in 2013 en 6 jaar later nog steeds populair. Dat maakt nieuwsgierig. Wat is dat eigenlijk voor club, dat TOK?

Door Jacco Oldenburg

PERNIS – De eerste tieners verzamelen zich op vrijdagmiddag rond 17.15 uur in het JVR-gebouw in Pernis. "De sfeer is rustig", aldus leidster van het eerste uur Anneke Louwen. "Vanavond krijgen de jongeren een kookworkshop van Arjen, die het tot de laatste 15 deelnemers van Heel Holland Bakt heeft geschopt. "Onze TOK-ers hebben zich de hele week voorbereid op deze avond en zijn dus extra gespannen."

Kookclub

Arjen stelt zich voor en instrueert de tieners die vervolgens fanatiek aan de slag met het thema 'New York'. De tafels die verspreid staan in de zaal staan bomvol ingrediënten om volwaardige taarten te maken. Louwen legt uit; "TOK is een gratis kookclub voor tieners uit Pernis. Het idee om TOK te starten kwam voort uit de gedeelde behoefte om iets voor tieners in het dorp te organiseren.

Aangezien eten verbindt, was al snel het idee geboren een kookclub te starten. Gedreven leiders werden snel gevonden. Vervolgens zijn we gewoon gestart met koken op Campingaz setjes. Dankzij giften en de rommelmarkt hebben we onze 'uitzet' in de loop der jaren kunnen uitbreiden en zijn we nu zo goed als compleet voorzien."

Ròbert

"Gemiddeld komen er tussen de 15 en 25 tieners op een avond af. De avonden beginnen met een presentatie over het thema, daarna wordt er in groepjes gekookt, samen gegeten en opgeruimd. Thema's zijn bijvoorbeeld landen als Syrië, Indonesië en Korea. Er wordt dan iets verteld over deze landen, maar uitdagender is dat we ook gerechten uit deze landen koken. Vorig seizoen hebben we de culinaire paden van de zijderoute bewandeld en nu zijn we bezig met de 'Wereld rond in 80 dagen', halte New York. Arjen coacht en voorziet de tieners van feedback op hun taart 'à la Heel Holland Bakt'- Ròbert. Na tromgeroffel en nagelbijten gaan de bakkers Sander en Esmeralda met hun smaakvolle 'NYC' taart met een grote bokaal naar huis.

"We willen een maatschappelijk betrokken club zijn die tieners met elkaar verbindt en waar ze volledig zichzelf kunnen zijn. Tijdens het koken komen soms problemen ter tafel. We luisteren dan naar ze en vragen of ze ergens hulp bij nodig hebben. Soms doen we mee aan een actie, bijvoorbeeld 'Zip your lip', een sponsoractie waarbij je 24 uur niet eet, tegen honger in de wereld. Ook hebben we meerdere malen voor dorpsgenoten gekookt, omdat we het belangrijk vinden bij te dragen aan en in ons dorp."

Voor meer informatie over TOK in Pernis, kijk op de Facebookpagina van de Pernisser kookclub: www.facebook.com/Try-Out-Kitchen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden