Foto:

Directeur neemt afscheid van Einstein

Mirjam Berkhout (48) uit de Hoeksche Waard is nu directeur van het Einstein Lyceum in Hoogvliet, maar treedt per 1 mei in een nieuwe functie: rector van vier middelbare Rotterdamse Thorbecke scholen. Om die reden neemt zij 19 april afscheid van haar huidige school. ,,Ik ga de mensen erg missen." Na afloop van elk schooljaar reflecteert de directeur op de afgelopen periode. Zaken als hoe de ontwikkeling binnen de school zijn geweest, hoe zij in eigen ogen heeft gefunctioneerd en of Berkhout nog steeds de juiste persoon is voor deze de functie, spelen hierin een belangrijke rol. ,,Ik merkte dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging."

Door: Nanda van Heteren

Hoogvliet - Vanaf augustus 2012 tot en met april 2019 is Berkhout werkzaam op de openbare scholengemeenschap voor mavo, havo, atheneum en gymnasium. ,,Ik heb hier verschillende functies gehad om mee te helpen de school qua eindresultaten weer op orde te brengen. Vier jaar geleden ben ik door het team gevraagd om directeur te worden en ik heb met volle overtuiging ja gezegd, omdat ik het personeel heel betrokken vindt. Iedereen werkt hard, heeft geloof in de school die dit jaar vijftig jaar bestaat en het 'Einstein-gevoel' sprak mij heel erg aan." Dat kenmerkt zich volgens Berkhout in de 'de wil om iets neer te zetten'. ,,Zeven jaar geleden hadden we te maken met teveel schoolverlaters, teveel verschillende manieren in lesgeven en onvoldoende resultaten in het onderwijs. Ik zag hier uitdaging in: er moet en kan ook wat gebeuren en het is waarschijnlijk realiseerbaar." De school ging 'terug naar de basis'. ,,Elk jaar gingen we stappen vooruit. Nu is het Einstein Lyceum een school met goede resultaten."

Jezelf zijn
Kijkend naar Hoogvliet valt Berkhout een aantal dingen op. ,,Hoewel wij gemeente Rotterdam zijn, is het gevoel bij mij dat het een dorp is dat ver van de stad ligt en tegelijk ook niet. Ik ken geen enkel gebied in Rotterdam dat ingedeeld is met polder en industrie." Berkhout geeft aan dat de school vaak te horen krijgt dat de leerlingen 'sociaal en vriendelijk zijn'. ,,Mensen zijn hier beleefd, groeten elkaar en zeggen u. Deze groep leerlingen kan je niet zo gemakkelijk vergelijken met leerlingen van andere Rotterdamse scholen. Het is een bepaalde manier van omgaan."
Dat merkt de huidige directeur ook in de subculturen binnen de school. ,,Hier mag je je jezelf zijn en dat wordt gerespecteerd. Groepen leerlingen leven niet naast, maar met elkaar." Zowel leerlingen als docenten zijn enthousiast over de school: ,,Collega's steken veel tijd en energie in wat ze kunnen doen om de lessen voor hun leerlingen nog leuker te maken en ze te kunnen helpen. Dat zegt iets over de sfeer van de school."

Herinneringen
Berkhout heeft 'verschillende mooie herinneringen' aan het Einstein Lyceum. ,,De afgelopen jaren heb ik kinderen als groep 8 leerling binnen zien komen en ik heb verschillende leerlingen mogen uitzwaaien met hun diploma. Het is mooi om kinderen te zien opgroeien tot jong volwassene, dat je daar onderdeel van hebt mogen zijn, vind ik heel bijzonder."
De uitdaging in een hogere functie is wat Berkhout heeft besluiten om haar carrière op een andere BOOR school voort te zetten. ,,Gezien wat ik achterlaat, sta ik hier dubbel in, het contact met leerlingen ga ik zeker missen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden