Annemarie Zirkzee bij Marthalaan 160 waar zij haar Logeerhuis wil starten. Het pand, van architect Luc Deleu, heeft al een zorgbestemming
Annemarie Zirkzee bij Marthalaan 160 waar zij haar Logeerhuis wil starten. Het pand, van architect Luc Deleu, heeft al een zorgbestemming (Foto: Yvonne Schults)

Vechten voor goede zorg in Hoogvliet...

Innoveren in de zorg kun je niet alleen. Daarom zoekt Annemarie Zirkzee partners om samen een Logeerhuis te starten. Zij heeft in 2015 haar logopediepraktijk verkocht, om meer tijd te kunnen besteden aan haar familie. Haar moeder begon te dementeren en ze zorgde voor 3 van haar 4 nog thuiswonende pubers. Voordat haar moeder naar een verpleeghuis ging, verhuisden haar ouders naar een appartement in Spijkenisse. Moeder kreeg zorg, vader woonde zelfstandig en bezocht haar.

Door Yvonne Schults

Hoogvliet - Tijdens een ziekenhuisopname van haar vader (infectie) begin 2017 overleed haar moeder. "Mijn vader had inmiddels beginnende dementie, maar werd na de behandeling gewoon naar huis gestuurd", aldus Annemarie. "Onvoorstelbaar, hij kon echt niet zelfstandig wonen. Gelukkig was er plaats in een verpleeghuis in Hillegersberg, 20 kilometer van Spijkenisse, waar hij al ruim 50 jaar woonde. Daar has hij zijn kennissen, in Hillegersberg kwijnde hij weg. Dat kon ik niet aanzien. Omdat ik een kamer over had op de begane grond, besloot ik mijn huis met steun van de gemeente (WMO) te verbouwen, zodat mijn vader bij mij kon wonen. Drempels weg, brede deuropeningen, een hoog-laagbed, aangepaste badkamer en hij at gewoon met de pot mee. Ik vroeg een persoonsgebonden budget (PGB) aan voor dagbesteding en thuiszorg. Mijn vader heeft daarna 8 maanden bij ons gewoond. In de afgelopen 2 jaar heb ik ondervonden dat ziekenhuizen patiënten gewoon ontslaan na de behandeling. De patiënt is ineens niet meer de zorg van de specialist, maar houdt wel een duur bed bezet. Of iemand weer verantwoord thuis kan wonen, is dan de verantwoordelijkheid van huisarts en mantelzorger, dat klopt toch niet?" Annemarie wil haar ervaring als praktijkhouder en mantelzorger inzetten om een Logeerhuis te starten in Hoogvliet. Wat dat is, legt ze zelf uit. "Hier kunnen toeristen met een beperking terecht (CareB&B), maar ook mensen voor wie tijdelijk niet gezorgd wordt omdat de mantelzorger wegvalt, bijvoorbeeld door ziekte (respijthuis). Dit ontzorgt de mantelzorger, in Nederland 1 op de 4 mensen van 16+. Natuurlijk is het logeerhuis voor Hoogvlieters die na ziekenhuisopname in hun eigen vertrouwde omgeving opnieuw de regie moeten leren nemen om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen. Nadat mijn vader toch naar een verpleeghuis moest omdat hij meer zorg nodig had, stond zijn kamer leeg, dus verhuurde ik hem via AirB&B. Binnen 6 maanden was de bezetting 80%, vaak toeristen met een rollator of rolstoel. Helaas moest ik door mijn scheiding mijn huis verkopen. Zo kwam ik tijdelijk op Marthalaan 160 terecht, een voormalige huisartsenpraktijk, in slechte staat maar met een zorgbestemming. Ik ben in onderhandeling met diverse instanties over het Logeerhuis en de financiering. Mijn doel is een Logeerhuis in elke Rotterdamse wijk, daarom zoek ik mensen die mijn passie delen en met wie ik een stichting kan oprichten". Interesse? Bel Annemarie op 06-14041993.

Meer berichten