Jopie Royé uit Rhoon weigert achter de geraniums te gaan zitten en is begonnen aan haar vierde boek. Foto: Joop van der Hor
Jopie Royé uit Rhoon weigert achter de geraniums te gaan zitten en is begonnen aan haar vierde boek. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Jopie Royé gaat terug naar haar oorlog

RHOON- Jopie Royé geniet van het leven en van alle aandacht die haar ten deel valt sinds ze spannende boeken schrijft, haar gedichten zijn verschenen in bundels als 'Dichter onder Water' en Dichter op het Kasteel' en in de 'Toksjoo op Zuid' en op de radio is geweest. Jopie is eindelijk geworden wie en wat ze altijd al had willen zijn: 'een beetje beroemd'.

door Joop van der Hor

Maar het meest geniet de in Crooswijk geboren inmiddels 86-jarige Jopie van de uitnodigingen die haar ten deel zijn gevallen nadat ze min of meer bij toeval voor een spreker moest invallen en aan een groep buitengewoon geïnteresseerde luisteraars en vlak daarna aan een groep jonge scholieren van een basisschool, de verhalen uit haar eigen jeugd vertelde toen ze als jong meisje de oorlog in hartje Rotterdam meemaakte. 'Ze hingen aan mijn lippen en ik voelde mij zelf ook weer dat door de straten vol oorlogspuin huppelende meisje met de witte strik in het haar die de verschrikkelijkste periode uit de wereldgeschiedenis eigenlijk best wel spannend vond. Ons gezin is de oorlog zonder kleerscheuren doorgekomen en hebben geen honger gekend. Mijn vader werkte bij de grote bankier Mees. Die zorgde uitstekend voor zijn personeel. Ik kreeg drie keer per week een warme maaltijd. Maar ik zag ook de honger en ellende om mij heen. Ik heb gewoon ontzettend veel geluk gehad. Als het luchtalarm afging pakte ik snel mijn vluchtkoffertje en verzamelden we ons met de buren in het portiek om naar de schuilkelder te gaan. Dat zorgde, hoe gek het ook klinkt, voor een spannende, beetje intieme sfeer, althans zo kwam het bij mij als kind over." Jopie Royé woont al meer dan de helft van haar leven in Rhoon. Ze kent de verhalen van jonge meisjes die in de oorlog voor eten met een Duitse soldaat naar bed gingen uit de eerste hand. Namen noemt ze niet, ook niet tegen de beroemde schrijver Jan Brokken die in het dorp onderzoek deed voor zijn spannende roman 'De Vergelding'.

MOFFENHOER

"Die meiden werden Moffenhoer genoemd en na de bevrijding kaal geschoren. Maar de echte waarheid was vaak anders dan wat er werd rondgebazuind. Het was vaak een kwestie van letterlijk overleven. Veel dorpelingen hebben net als ik geen honger gekend, maar er waren ook grote gezinnen die amper te eten hadden. En natuurlijk waren er ook jonge meisjes die verliefd werden op een Duitse soldaat, maar daarom ben je nog geen slecht mens!' Schrijven is Jopies passie. Na drie spannende boeken op rij is Jopie begonnen met haar memoires in oorlogstijd op te schrijven. Een geïnteresseerde uitgever heeft zich al gemeld. 'Het boekje met verhalen, foto's en enkele gedichten is bedoeld voor een breed publiek. Voor lezers die zichzelf of hun ouders wellicht in de verhalen herkennen en kinderen die weinig van de oorlog hebben meegekregen maar het verhaal wel levendig moeten houden. Daar wil ik met mijn boekje een bijdrage aan leveren' aldus een vastbesloten mevrouw Jopie Royé.

Meer berichten