Foto:

Ton van Dijk verbindt kunstenaars

Ton van Dijk is geen onbekende in Hoogvliet. Hij zette zich al meerdere jaren in middels 'The Challenge' waar live art werd gepresenteerd in een fantastisch evenement. Nu is hij opnieuw gevraagd om een creatieve verbinding te zijn tussen kunstenaars en een maatschappelijk doel. Doordat zijn gezondheid achteruit is gegaan, is er al even geen evenement geweest. Toch wilde hij dit niet laten gaan en ging opnieuw op pad voor dit prachtige project. Omdat hij zich keer op keer in blijft zetten voor creatieve geesten en daarin de verbinding opzoekt met de juiste mensen, is Ton van Dijk dé inspirator in onze maandelijkse column #POSITIEF!

door Kitty Loduvica Hiert

HOOGVLIET - Ton van Dijk is een bekende naam in Hoogvliet en omstreken. Sinds 2012 organiseerde hij verschillende creatieve evenementen waaronder 'The Challenge' en 'The Graffiti jam.' Tijdens beide evenementen kon hij moeiteloos creatieve mensen, kunstenaars en publiek verbinden met een maatschappelijk doel. The Challenge heeft hij zelfs tot een jaarlijks terugkerend evenement gebracht. Helaas kent The Challenge in 2017 een laatste editie. Ondanks dat Ton graag door wilde zetten met The Challenge vanwege het gebleken succes, moest hij o.a. door gezondheidsproblemen een stap terug doen. Voor Ton, die niet graag stil zit, was het dan ook een verrassing toen hij door de gemeente Rotterdam werd gebeld om iets te regelen. De samenwerking betreft het versieren van de opslagmogelijkheid bij de bouw van het vernieuwde Breede Vliet en de Meeuwenhof.

Kunst op containers

Containers zijn een prachtige opslagmogelijkheid en kunnen door bouwprojecten als voor de Argos Zorggroep, een nieuw leven ingeblazen worden. Voor de bouw van de Breede Vliet en de Meeuwenhof worden containers als permanente opslagmogelijkheid geplaatst. Dit is een mooi voorbeeld hoe circulaire bouw samenkomt. Voor het beschilderen van de containers werd direct gedacht aan graffiti art. Mede door Ton's betrokkenheid bij verschillende live art evenementen en natuurlijk de succesvolle The Graffiti Jam in 2014, werd hem gevraagd of hij hier iets mee kon doen. Het thema dat aangegeven werd heeft te maken met de omgeving. Zo worden meeuwen, alvers en de waterplas, meegenomen in het ontwerp. De vernieuwing, hoe het nieuwe gebouw eruit gaat zien en hoe de Breede Vliet er vroeger uitzag worden ook als inspiratie verwerkt in het ontwerp. Ton heeft twee creatieve graffiti artists geregeld die de containers gaan versieren, en dit zijn geen onbekende namen. Wilcko Clement is één van de graffiti artists die betrokken is bij het project. Hij is reeds bekend om zijn kunstwerken in en rondom Hoogvliet waaronder bij de boksschool. "Het thema is voorgelegd aan de jongens. Wilcko heeft al een paar ontwerpen laten zien, het is nu alleen nog even wachten tot de containers geplaatst worden en dan kunnen ze aan de slag," vertelt Ton. Het zal 2 tot 3 dagen duren en Ton kijkt dan ook enorm uit naar het resultaat.

The Challenge is was een live art evenement waar kunstenaars live aan hun kunst werken en het publiek uitnodigt om een kijkje te nemen in het proces. Sinds enige jaren is dit een waar succes geworden. "Er kwamen mensen uit heel Nederland en zelfs uit België," geeft Ton trots aan. Zijn gezondheid zorgt ervoor dat hij nu op een laag pitje actief is. Ondanks dat blijft Ton zich onvermoeibaar inzetten!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden