Latife Yildiz van DOCK verbindt mensen met prachtige taalinitiatieven om taboe rondom laaggeletterdheid te doorbreken.
Latife Yildiz van DOCK verbindt mensen met prachtige taalinitiatieven om taboe rondom laaggeletterdheid te doorbreken. (Foto: Martin de Graaf)

Eerste letterfeest een succes!

Op 17 april vond op het Rijkeeplein en in Bibliotheek Hoogvliet het allereerste 'Letterfeest' plaats. Tijdens het Letterfeest werden er interessante, leerzame en leuke activiteiten aangeboden door verschillende (taal)aanbieders uit de omgeving. Van workshops tot spelletjes en van het poppentheater tot voorlezen, er was voor iedereen iets leuks te doen of te beleven. In Rotterdam heeft Taal een belangrijke plek op de agenda gekregen en het Letterfeest is hier een mooi voorbeeld van!

door Kitty Loduvica Hiert

HOOGVLIET - Meer dan 100 bezoekers maakten de eerste editie van het Letterfeest tot een waar succes! Een feest waar taal en taalvaardigheid op een speelse en laagdrempelige wijze centraal stond, werd in Hoogvliet warm ontvangen. Er was veel te zien, te doen en te beleven. Zo liep er een echte Gruffalo rond, werd er voorgelezen en kon je leren hoe je op een leuke manier kunt voorlezen aan kinderen. Met 'spoken word' werd het feest geopend en jongeren leerden hun ervaringen om te zetten in lyrics tijdens een rapworkshop. De tafels bij de activiteiten, het poppentheater en het origami theater waren tijdens het hele feest druk bezet. Er waren muzikale optredens en zelfs aan een hapje en drankje was gedacht. De gezelligheid zorgde ervoor dat het feest tijdens de regen niet letterlijk in het water viel, de activiteiten die buiten plaatsvonden konden in de bibliotheek vervolgd worden.

Waarom een Letterfeest?

Vorig jaar kwam Latife Yildiz met het idee om een taalmarkt te organiseren. Latife en de andere initiatiefnemers vonden het woord 'taalmarkt' een beetje te officieel en hebben dit uiteindelijk omgedoopt tot het "Letterfeest". Het feest is in het leven geroepen om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen, maar ook om laaggeletterden op een leuke manier in contact te brengen met taal en taalaanbieders in de omgeving. "In januari zijn alle partijen bij elkaar gekomen en werden erg enthousiast over het feest. Dit was het startschot om tot de realisatie te komen," vertelt Latife Yildiz van DOCK Hoogvliet. Zij is de drijvende kracht achter dit feest en hèt aanspreekpunt als het gaat om taalactiviteiten en taalaanbod in de omgeving. "Ik denk dat het een waar succes is geworden, graag wil ik vanuit DOCK alle betrokken partners bedanken zoals; De gemeente Rotterdam, Hoedje van Papier, Stichting lezen & schrijven, NL Educatie, Bibliotheek Hoogvliet, Cultuurscout, Super Family, Opzoomer mee, Bruna en Albert Heijn Hoogvliet."

"Er heerst in veel gevallen nog een taboe op taal en laaggeletterdheid," geeft Latife aan. Dat wil ze doorbreken. DOCK organiseert in samenwerking met partners nog veel meer interessante taalcursussen. In de komende periode kunnen mensen zich inschrijven voor cursussen zoals; taal en gezondheid, taal en opvoeding of taal en medicijnen. Wilt u meer weten over alles wat met taalaanbod te maken heeft? Neem gerust contact op met Latife op 06-34787937.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden