SWA en Esperanza hopen dat veel inwoners van Albrandswaard van de Duo Fiets gebruik gaan maken. Foto: Sjors Ribeiro Edison
SWA en Esperanza hopen dat veel inwoners van Albrandswaard van de Duo Fiets gebruik gaan maken. Foto: Sjors Ribeiro Edison (Foto: Sjors Ribeiro Edison)

Duo Fiets helpt tegen vereenzaming

ALBRANDSWAARD- Voor wie thuis woont of in een zorginstelling verblijft en graag fietst maar dat zelfstandig niet meer kan, is er vanaf zaterdag 11 mei de Duo Fiets !

Begin dit jaar is Esperanza Albrandswaard naar aanleiding van de week tegen Eenzaamheid gestart met het project Duo Fiets welke dankzij financiële steun van diverse fondsen, stichtingen, instanties, bedrijven en particuliere acties mogelijk is gemaakt. De eerste Duo Fiets wordt zaterdag op feestelijke wijze officieel in gebruik genomen door wethouder sociaal domein Mieke van Ginkel en de nieuwe directeur-bestuurder van de Stichting Welzijn Albrandswaard Tonia Ruybroek. Zij worden daarbij ondersteunt door twee fietsmaatjes. Tussen 10.15 en 11.00 uur wordt iedereen uitgenodigd met z'n eigen fiets naar Duo Fiets leverancier Stout-Fietsen aan de Kleidijk 8 in Rhoon te komen alwaar koffie, thee en limonade wordt geschonken en de opvallende appel groene Duo Fiets bezichtigd kan worden. Kinderen maar ook volwassenen kunnen hun eigen fiets versieren met groene ballonnetjes, groene lintjes en bloemenslingers. Een draaiorgel en blaaskapel de "Helletrotters" uit Hellevoetsluis zorgen voor vrolijke muziek. Om 11.00 vertrekt de Duo fiets, met in haar kielzog een ieder die mee wilt fietsen via het centrum van Rhoon naar het centrum van Poortugaal. Onderweg worden duofiets-flyers uitgedeeld. Vanaf Poortugaal gaat de optocht naar de 'boulevard' van Albrandswaard waar om circa 12.30 uur bij JCA aan de Albrandswaardsedijk 180 de Duo fiets officieel in gebruik wordt genomen.

Duo fietsen is gezond, gezellig en bevordert de sociale contacten. Op de Duo Fiets zit men gezellig naast elkaar. De zitting met rugleuning voor de passagier is draaibaar zodat het opstappen heel makkelijk is. De begeleider zit links en bestuurt de fiets. Een ieder trapt in eigen tempo waarbij de passagier er ook voor kan kiezen de benen stil te houden. De fiets is zeer stabiel en veilig voor iedereen. Samen met een familielid, vriend(in), kennis, straatgenoot of mantelzorger kan men gratis een heerlijk fietstochtje maken en genieten van de prachtige omgeving. Men bepaalt zelf waarheen en voor hoe lang. Voor mensen die geen eigen begeleider hebben staan er betrouwbare en vrijwillige fietsmaatjes klaar om samen op pad te gaan. Begeleiders moeten wel 18 jaar of ouder zijn en krijgen i.v.m. de veiligheid voorafgaand aan het eerste gebruik een uitgebreide instructie.

De planning en uitvoering van het project gebeurd door de Stichting Welzijn Albrandswaard. Iedereen die gebruik wil maken van de duo fiets kan contact opnemen met SWA via telefoonnummer 010-5018322 of e-mail naar info@welzijnalbrandswaard.nl. Het gebruik van de duo fiets is op eigen risico. Vrijwilligers verzorgen zo nodig uitleg over de mogelijkheden van de Duo Fiets.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden