Het juridisch loket in Rotterdam.
Het juridisch loket in Rotterdam. (Foto: PR)

De verhuurder wil de huur met 10% verhogen, mag dit zomaar?

De Botlek heeft een nieuwe rubriek, namelijk 'het juridisch loket legt uit'. Iedere tweede woensdag van de maand geeft Marco van 't Woudt van Het Juridisch Loket Rotterdam in deze rubriek antwoord op een juridische vraag.

Vraag

"Ik huur een sociale huurwoning voor € 450 kale huur per maand. Deze week kreeg ik een brief van mijn verhuurder. Hij wil vanaf 1 juli de huur met 10% verhogen naar € 495. Mag dit zomaar?"

Antwoord

"Nee, uw verhuurder mag de huur niet zomaar met 10% verhogen. Aan een huurverhoging zijn namelijk voorwaarden verbonden. Zo mag voor sociale huurwoningen de jaarlijkse huurverhoging in 2019 niet hoger zijn dan 4,1%. Was het gezamenlijk inkomen, van u, uw partner en uw kinderen in 2017 hoger dan € 42.436? Dan geldt een maximale huurverhoging van 5,6%. Op deze percentages gelden soms uitzonderingen, zoals de huurverhoging na een renovatie of als er iemand met de AOW leeftijd op uw adres woont. Daarnaast mag de nieuwe huur niet boven de maximale huurprijs van uw woning komen. De hoogte van de huurprijs wordt bepaald aan de hand van een puntensysteem. Ieder huis krijgt een aantal punten voor bijvoorbeeld de oppervlakte, voorzieningen en verwarming. Als alle punten bij elkaar zijn opgeteld, krijgt u de maximale huurprijs van uw woning. Bent u benieuwd naar deze prijs en het aantal punten? Doe dan de Huurprijscheck op de website van de Huurcommissie.

Uw verhuurder moet twee maanden voor de ingangsdatum de nieuwe huur schriftelijk voorstellen. Bent u het niet eens met het voorstel? Maak dan voor de voorgestelde ingangsdatum schriftelijk bezwaar bij uw verhuurder. U kunt hiervoor een voorbeeldbrief van onze website gebruiken. De juristen van het Juridisch Loket adviseren u graag of bezwaar maken zin heeft. Het Juridisch Loket: Eerste hulp bij juridische vragen. Kijk voor meer informatie op www.juridischloket.nl of bel 0900-8020 (€ 0,25 p/m). Liever persoonlijk contact? Kom dan naar het inloopspreekuur. U vindt Het Juridisch Loket in Rotterdam aan de Weena 719 (naast centraal station).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden