Boer Wiard Visser van de Buytenhof.
Boer Wiard Visser van de Buytenhof.

Lentefestival zorgboerderij de Buytenhof

Op zaterdag 25 mei kunnen bezoekers van zorgboerderij De Buytenhof van 10.00 tot 16.00 uur volop genieten van de lente op de boerderij. Het thema van het Lentefestival is dit jaar 'De kringloop van de natuur'. De Buytenhof probeert zoveel mogelijk de kringloop van de natuur te respecteren. Zo krijgen de mangalitza varkens het keukenafval uit de Theeschenkerij, het afgekeurde fruit en groente uit de Boerderijwinkel en gras en graan dat groeit op het land van de boerderij. De varkens produceren mest en deze mest wordt weer gebruikt als voedsel voor de bodem. Zo kunnen de planten blijven groeien en raakt de grond niet uitgeput. De cirkel van de natuur is op deze manier weer rond.

Rhoon - Buytenhof boer Wiard Visser (33 jaar): "We vinden het belangrijk dat onze bezoekers en vooral kinderen leren, dat er een kringloop is. Om voedsel te kunnen produceren heb je voedsel voor de grond nodig, want fruitbomen geven alleen vruchten als er voldoende voedsel in de grond zit. Het mooiste is als dit voedsel voor de bodem afkomstig is van de boerderij. Dit noemen we kringlooplandbouw. Helaas is dit nog niet helemaal mogelijk. Mineralen, de voedingstoffen voor de bodem, raak je kwijt doordat we onze appels en peren verkopen aan onze klanten. Het mooiste zou zijn als onze klanten thuis groente en fruit afval composteren en dan de compost weer terugbrengen naar de boerderij. En dan nog het liefst op de fiets," zegt Wiard lachend. "Natuurlijk is dat niet helemaal reëel, maar het zou fantastisch zijn als kinderen en ouders tijdens het lentefestival bewust worden van het feit dat we met ons gedrag allemaal invloed hebben op de kringloop van de natuur."

Compost maken

Ook bezoekers van het Lentefestival kunnen meewerken aan de kringloop van de natuur. Onder leiding van compostmeester Caroline de Vlaam kunnen kinderen en volwassenen groente, fruit en tuin (GFT) afval leren composteren. Samen met Caroline maakt men een ommetje over de boerderij en onderweg nemen de deelnemers allerlei composteerbaar materiaal mee zoals maaisel van de natuurvriendelijke oever, mest van de mesthoop, keukenafval en onkruid uit de moestuin. Vervolgens nemen de kinderen het afval in een bakje mee naar huis en kunnen ze zien hoe er langzaam compost ontstaat. In de compost zitten alle mineralen die nodig zijn voor de voeding van de bodem.

Textiel verven met afval

Het kunstcollectief "Arte-Klatsch" geeft een workshop textielverven met uienschillen en snij afval van bietjes, peen of rode kool. Met dit GFT afval kan men prachtige wit of lichtgekleurd stuk textiel verven zoals sokken, t-shirts, kussensloop. Na een natuurlijk bad is het textielstuk geverfd.

'Kringloopje'

Op de boerderij is er een 'kringloopje' over de boerderij uitgezet. Onderweg kan men allerlei opdrachten doen, die de wandelaar bewust maken van de prachtige natuur. De boerderij heeft een afwisselend landschap met hoog- en laagstamboomgaarden, notengaarden, moestuinen, aardbeienvelden, bonte hooilanden en haagstruwelen. Hier en daar ligt er een stapel snoeihout en zijn er takkenwallen waar het krioelt van leven. Het zijn geweldige schuil- en voedselplekken waar vogels, egels, insecten, muizen graag komen.

'Doedingen'

Verder is er tijdens het Lentefestival op het erf een kleinschalige markt en zijn er veel 'doedingen' voor het hele gezin zoals bloembommen of een bijenhotel maken, een boerenbloemenbos plukken en een workshop zalf of badschuim maken van kruiden. Imker Aart van Bokkum vertelt wat de rol van de bijen is in de kringloop.

Zorgboerderij de Buytenhof is zaterdag 25 mei geopend van 9.00 – 10.00 uur. De Buytenhof is te vinden aan de Rijsdijk 98 in Rhoon. Het volledige programma van het Lentefestival staat op de website van zorgboerderij De Buytenhof www.debuytenhof.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden