Foto: Joop van der Hor

Ouderen willen ook in de zon zitten

Lekker buiten op een stoeltje in de zon zitten, het lijkt zoiets vanzelfsprekends. Maar niet voor de bewoners van het Humanitas Hofje aan de Marthalaan 2 te Hoogvliet, een verzorgingshuis voor dementerende mensen. Hun oude buitentuintje was dringend aan vervanging toe en lag bovendien altijd in de schaduw. Zelfstandig konden ze er niet naartoe want de tuin was niet met een hekwerk afgesloten waardoor de ouderen door de wijk gingen zwerven en de weg niet meer terug wisten te vinden. Aan die onzalige situatie lijkt een einde te komen maar daar moeten gemeente en gebiedscommissie nog wel positief mee instemmen. Vrijwilligers zijn hoopvol alvast met de aanleg begonnen.

HOOGVLIET- Het verzorgingshuis heeft geen tuin of binnenplaats waar de bewoners de zon, regendruppels en sneeuwvlokken op hun huid kunnen voelen. Met hulp van veel vrijwilligers en de gemeente komt hier snel verandering in.

door Joop van der Hor

Initiatiefneemster is Anet den Haan, werkzaam bij de gemeente Nissewaard waar zij de burgemeester met raad en daad ondersteunt. Vrijwel dagelijks tart zij de Spijkenisserbrug voor een bezoekje aan haar dementerende 86 jaar oude moeder mevrouw Elshout. Zij wordt gesteund door haar echtgenoot Dick, vele vrijwilligers, personeel van Humanitas en Ria Berenschot, manager Zorg & Welzijn van de Humanitasvestiging in Hoogvliet en het Terras aan de Maas in Spijkenisse. "De 18 dementerende mensen hier op de gesloten afdeling zijn volledig afhankelijk van het bezoek van familie of vrijwilligers die hen dan mee naar buiten kunnen nemen. Voor het verzorgend personeel is daar niet altijd de tijd voor. Soms zet men wat stoelen buiten om toch te genieten van de buitenlucht, maar het personeel heeft ook andere zorgtaken te doen. Mijn grootste wens is om voor de bewoners een klein, gezellig tuintje te realiseren. Waar ze 'zelfstandig' in een veilige en beschermde omgeving naar buiten kunnen. Humanitas en de gemeente Rotterdam werken mee, de eerste gesprekken zijn achter de rug en de Cliëntenraad is enthousiast. Op dit moment staat het ontwerp van 't Tuintje op de agenda van de omgevingscommissie van de gemeente Rotterdam. Als men akkoord gaat met ons plan dan kunnen we de benodigde vergunningen aan vragen. Afgelopen zaterdag 18 mei zijn we begonnen met een voorlopig tuintje en ook met het opknappen van de overdekte binnentuin. Omwonenden reageerden enthousiast en Praxis heeft ons de helft van de benodigde materialen, verf, tuinaarde enzovoorts cadeau gedaan. Van stichting Villa Vonk kregen we een grote bak vol tuinplanten en bloemen en ook familieleden van bewoners hebben in vele vormen bijgedragen. We gaan meer bedrijven aanschrijven en hopen op een bijdrage van de gebiedscommissie om verhoogde plantenbakken aan te schaffen zodat de bewoners zelf kunnen tuinieren. Kortom, dat tuintje gaat er komen al moet ik het zelf omspitten. En als ik dan komende tijd de bewoners met elkaar een gezellig bakkie koffie zie doen, of 's avonds na een warme zomerdag nog nagenieten van de avondzon dan kan mijn dag niet meer stuk. Ieder mens heeft recht op buiten zijn. Ook als je oud en dementerend bent. Juist dan zou ik zeggen!" Anet den Haan is al bijna 2 jaar bezig om het tuintje te realiseren. In het Hofje is een Wensboom op de muur geschilderd waarop uit dankbaarheid straks de namen van sponsors, bedrijven en organisaties worden aangebracht.

Meer berichten